T. i. hikikomoriji se občasno skupaj odpravijo na sprehod ali pohod. Foto: EPA
T. i. hikikomoriji se občasno skupaj odpravijo na sprehod ali pohod. Foto: EPA

Ta pojav je na Japonskem tako razširjen, da ima celo lastno poimenovanje ‒ hikikomori. Beseda označuje nekoga, ki po pol leta ne hodi v šolo ali službo in nima v tem času stikov z nikomer zunaj svojega družinskega kroga.

Po podatkih vladne raziskave je v državi okoli 613.000 t. i. hikikomorijev, starih od 40 do 64 let, skoraj tri četrtine med njimi je moških. Hikikomorijev, ki so mlajši od 39 let, je bilo glede na podobno raziskave vlade iz leta 2016 okoli 541.000.

"Številka je veliko višja, kot smo mislili. Hikikomori ni problem, ki se pojavlja le med mladimi," je najnovejše ugotovitve komentiral predstavnik vlade.

V deželi vzhajajočega sonca so bili namreč vse do nedavnega prepričani, da se ta problem pojavlja predvsem med najstniki in ljudmi v 20. letih, a spričo staranje družbe se tudi vse več Japoncev v srednjih letih zapira pred svetom.

Brez vsakršnih stikov tudi več kot sedem let

Vlada je še posebej poudarila, da je okoli polovica tistih, ki jih je zajela raziskava, odrezana od sveta živela več kot sedem let. Številni med njimi pa so verjetno finančno odvisni od svojih starajočih se staršev.

Predstavnice neprofitne organizacije, ki podpira starše ljudi, ki živijo v osami, Rike Uede, ugotovitve raziskave niso presenetile. Kot je dodala, to kaže, da je v japonski družbi težko živeti, kar gre pripisati velikemu pritisku, ki se ga v tej državi, znani po deloholičnosti in konformizmu, izvaja na posameznika.