Talibanski borec v Mazar-i-Šarifu po napadu na mošejo. Foto: Reuters
Talibanski borec v Mazar-i-Šarifu po napadu na mošejo. Foto: Reuters

Po najnovejših podatkih je bilo v eksploziji ubitih 12 ljudi, 35 pa ranjenih, je povedal Gosudin Anvari, direktor regionalne bolnišnice v afganistanski provinci Balkh, katere glavno mesto je Mazar-i-Šarif. Eksplozija naj bi odjeknila v času, ko so ljudje opravljali bogoslužje.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država. Na svojem medijskem portalu so sunitski skrajneži sporočili, da so v mošejo "borci kalifata prinesli torbo z razstrelivom," ki so ga razstrelili z razdalje.

Islamska država je v preteklosti pogosto napadala afganistansko šiitsko muslimansko skupnost, ki predstavlja od 10 do 20 odstotkov od 38 milijonov prebivalcev Afganistana.

Eksploziji tudi v Kabulu in Kunduzu

Sorodna novica Eksplozije na srednji šoli v šiitski soseski Kabula zahtevale šest življenj, 20 ljudi je ranjenih

Ob tem sta v Afganistanu odjeknili še dve eksploziji. V Kabulu naj bi bila po podatkih tiskovnega predstavnika policije v eksploziji ranjena dva otroka.

V mestu Kunduz pa je po navedbah notranjega ministrstva odjeknila eksplozija ob cesti, ki je merila na kombi z vojaškimi mehaniki. V eksploziji je bilo ubitih najmanj enajst ljudi, med ranjenimi so tudi šolarji.

"Danes je Afganistan pretreslo več eksplozij. Sistematični napadi ciljajo na prenatrpane šole in mošeje," je sporočil posebni poročevalec Združenih narodov za Afganistan Richard Bennet in dodal, da zahtevajo takojšnjo preiskavo in prenehanje kršitev človekovih pravic.

V torek napad na šolo v šiitski soseski Kabula

Afganistan je po relativno nenasilnem obdobju po prevzemu oblasti talibanov in umiku tujih sil v zadnjih dneh zajel nov val nasilja. V torek je bilo v treh eksplozijah na šoli v šiitski soseski prestolnice Kabul ubitih najmanj devet učencev, 19 drugih pa ranjenih.