Lan naj bi se pritožila na obsodbo. Foto: EPA
Lan naj bi se pritožila na obsodbo. Foto: EPA

67-letna predsednica nepremičninske družbe Van Thinh Phat Holdings Group je bila na sojenju v vietnamskem poslovnem središču Hošiminh obsojena zaradi poneverbe, podkupovanja in kršitve bančnih pravil.

Gre za do zdaj največje sojenje za primer korupcije, na katerem je bilo zaslišanih 2700 prič in vključenih deset državnih tožilcev ter 200 odvetnikov. Kot poroča BBC, je bilo dokazno gradivo shranjeno v 104 škatlah, ki so skupno tehtale šest ton. Na zatožno klop je skupaj s Truong My Lan, ki je vse obtožbe zanikala, sedlo še 85 soobtožencev.

Čeprav vietnamska zakonodaja prepoveduje, da bi imel posameznik v lasti več kot pet odstotkov banke, je Truong prek različnih slamnatih podjetjih obvladovala več kot 90 odstotkov banke Saigon Commercial, kjer je po navedbah tožilcev uporabljala svoj vpliv za nastavljanje svojih ljudi na ključne menedžerske položaje, kjer so odobrili na stotine posojil slamnatim podjetjem pod njenim nadzorom.

V enem od primerov goljufije je februarja leta 2019 svojemu vozniku naročila, da na banki dvigne v gotovini za več kot štiri milijarde dolarjev vietnamskih dongov in jih shrani v kleti njenega domovanja. Po navedbah BBC-ja bi takšna količina bankovcev, tudi če bi bili izdani v najvišjih nominalnih vrednostih, tehtala kar dve toni.

Sojenje je bilo del kampanje proti korupciji, ki jo je sprožil generalni sekretar vietnamske komunistične partije Nguyen Phu Trong in v okviru katere je bilo do zdaj sodno preganjanih že na stotine visokih državnih uradnikov ter vodilnih v podjetjih. Kot del kampanje sta bila prisiljena odstopiti že dva predsednika države in dva namestnika premierjev.

Po prepričanju Nguyena, ki ima kot prvi mož partije največjo moč v državi, predstavlja korupcija eksistencialno grožnjo monopolu komunistične partije nad oblastjo. Nguyen je kampanjo sprožil leta 2016, ko mu je uspelo odstraniti gospodarstvu naklonjenega premierja, s čimer se je obdržal na oblasti.