Javna kopališča oz. hamame bodo lahko obiskovali le še moški. Kopališča so bila sicer že od prej ločena po spolih. Foto: EPA
Javna kopališča oz. hamame bodo lahko obiskovali le še moški. Kopališča so bila sicer že od prej ločena po spolih. Foto: EPA

S tem se nadaljuje omejevanje pravic žensk v Afganistanu, potem ko so tam lani talibani znova prevzeli oblast. Skrajni islamski režim je sicer ob prevzemu oblasti napovedal mehkejšo različico vladavine, kot je bila njihova prejšnja do leta 2001, a tega zdaj ne uresničuje.

Večina vladnih uslužbenk je ostala brez službe ali so izredno slabo plačane, zato se raje odločajo ostati doma. Zunaj doma morajo biti ženske popolnoma pokrite z burko ali hidžabom in ne smejo potovati brez moškega spremljevalca. V večjem delu države so tudi zaprli šole za dekleta.

V kopališča ne smejo, ker imajo doma kopalnice

"V telovadnice ženske nimajo vstopa, ker so bili njihovi trenerji moški in ponekod so tudi vadile z moškimi," je za AFP povedal tiskovni predstavnik afganistanskega ministrstva za širjenje kreposti in preprečevanje grešnosti Mohamed Akif.

Sorodna novica Nov udarec za Afganistanke: talibani so jim prepovedali vstop v parke in zabaviščne parke

Tradicionalna javna kopališča oziroma hamami so sicer že od nekdaj ločeni na ženske in moške. "Danes ima že vsaka hiša kopalnico, zato prepoved ženskam ne bo delala težav," je odločitev o prepovedi vstopa žensk za AFP pojasnil Akif.

Manjši protesti

Na družbenih omrežjih kroži posnetek, katerega verodostojnost ni potrjena, a kaže skupino žensk, ki se pritožujejo zaradi prepovedi vstopa v telovadnico. Pravijo, da je njihova telovadnica samo za ženske in da so tako trenerji kot uporabniki vsi ženske. "Ne morete nam vsega prepovedati. Nimamo več nobenih pravic," pravijo.

Po navedbah aktivistov za zaščito človekovih pravic želijo talibani z omejevanjem pravic žensk preprečiti njihovo zbiranje in organiziranje opozicije trenutni oblasti.

Manjše skupine žensk so izvedle bliskovite protestne akcije v Kabulu in drugih večjih mestih, zaradi česar so jih varnostne sile preteple in priprle.

Združeni narodi so na začetku meseca izrazili zaskrbljenost, ker so talibani prekinili eno izmed novinarskih konferenc v prestolnici in odredili osebni pregled udeleženk. Ob tem so priprli organizatorja dogodka in več drugih ljudi.