V zadnjih dneh so mediji v mestih, kot je Šian na severozahodu države, objavili videoposnetke bolnišnic, polnih staršev in otrok, ki čakajo na pregled. Nekateri uporabniki družbenih medijev so objavili fotografije otrok, ki delajo domače naloge, medtem ko v bolnišnici prejemajo intravensko terapijo. Foto: Zajem zaslona/Reuters
V zadnjih dneh so mediji v mestih, kot je Šian na severozahodu države, objavili videoposnetke bolnišnic, polnih staršev in otrok, ki čakajo na pregled. Nekateri uporabniki družbenih medijev so objavili fotografije otrok, ki delajo domače naloge, medtem ko v bolnišnici prejemajo intravensko terapijo. Foto: Zajem zaslona/Reuters

Na novinarski konferenci 13. novembra so pristojni z Nacionalne zdravstvene komisije sporočili, da so se na Kitajskem pojavili številni bolniki z boleznimi dihal. V državi se je povečalo število bolezni dihal (zlasti gripe, covida, pljučnic, ki jih povzročajo mikoplazme – pogoste bakterijske okužbe, ki prizadene mlajše otroke) in respiratornega sincicijskega virusa (RSV).

Porast gripi podobnih respiratornih bolezni so kitajske oblasti pripisale odpravi ukrepov, povezanih s covidom, in kroženju znanih patogenov, kot so gripa, mikoplazma pnevmonija, običajna bakterijska okužba, ki običajno prizadene mlajše otroke.

V sredo je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da so skupine, vključno s programom za spremljanje nastajajočih bolezni (ProMED), poročale o skupkih nediagnosticirane pljučnice pri otrocih na severu Kitajske. SZO je sporočil, da ni jasno, ali je to povezano s splošnim porastom okužb dihal, o katerih so kitajske oblasti poročale že prej, ali so to ločeni dogodki. Kitajsko so zato v okviru mehanizma mednarodnih zdravstvenih predpisov prosili za dodatne epidemiološke in klinične informacije ter laboratorijske rezultate o prijavljenih izbruhih med otroki. Kitajska ima 24 ur časa, da odgovori. Kot so zatrdili, je to rutinsko poizvedovanje.

Po objavi izjave SZO-ja je državna tiskovna agencija Šinhua v četrtek objavila članek, v katerem je citirala predstavnike kitajske nacionalne zdravstvene komisije, ki so dejali, da so pozorni na diagnosticiranje in oskrbo otrok z boleznimi dihal. SZO pravi, da ni jasno, ali sta prijavljeni izbruh pljučnice in splošno povečanje števila okužb dihal, o katerih poroča Peking, povezana, zato je uradno prosila za podrobnejše informacije.

Svetovna zdravstvena organizacija je pozvala prebivalce Kitajske, naj sprejmejo ukrepe za zmanjšanje prenosa bolezni.

Od oktobra severna Kitajska poroča o "povečanju števila gripi podobnih bolezni" v primerjavi z enakim obdobjem v zadnjih treh letih, dodaja SZO. Razmah bolezni dihal se pojavlja, medtem ko se Kitajska pripravlja na prvo polno zimsko sezono, saj je šele decembra lani odpravila stroge omejitve zaradi covida.

"To je razmeroma velik sezonski porast, morda deloma zaradi naključja, deloma pa zaradi 'dolga imunosti', ki je posledica manjših zimskih porastov v zadnjih treh letih," je dejal Ben Cowling, epidemiolog na Univerzi v Hongkongu.

Tudi v drugih državah, vključno z Združenim kraljestvom in ZDA, so po odpravi pandemičnih omejitev ugotavljali podoben porast gripi podobnih obolenj. "Kitajska zdaj verjetno doživlja velik val otroških okužb dihal, saj je to prva zima po dolgotrajni zapori, s katero so skušali zmanjšati kroženje respiratornih infektov in s tem zmanjšati odpornost proti endemičnim infektom," je dejal profesor Francois Balloux z Inštituta za genetiko londonskega univerzitetnega kolidža.