Foto: EPA
Foto: EPA

"Ne naredite napake: Še dolga pot nas čaka," je na novinarski konferenci opozoril generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki se je odzval tudi na kritike glede neustreznega ravnanja organizacije v času epidemije. Ameriški predsednik Donald Trump je prav zato WHO-ju začasno tudi ustavil financiranje. Adhanom Ghebreyesus je izrazil upanje, da bo Trumpova administracija premislila glede financiranja, da pa sta trenutno njegovi prioriteti ustavitev pandemije in rešitev življenj.

Prvi mož WHO-ja je presodil, da je ta izredne zdravstvene razmere zaradi novega koronavirusa razglasil v primernem času in so se lahko države ustrezno pripravile ter načrtovale svoje ukrepe. "Če se ozrem nazaj, menim, da smo izredne razmere razglasili v pravem času", 30. januarja, in svet je "imel dovolj časa za odziv".

Adhanom Ghebreyesus je presodil, da ima večina držav na zahodu Evrope, kjer je bil izbruh z okužbo najhujši, stanje pod nadzorom in da se število novih okužb zmanjšuje. Prav nasprotno pa je v Afriki ter v osrednji in južni Evropi. Pri tem je pozdravil zajezitvene ukrepe držav, ki so pripomogli k zajezitvi širjenja okužb.

"Večina držav je še vedno v zgodnji fazi epidemije, nekatere države, ki jih je pandemija prizadela med prvimi, pa zaznava izboljšave. Da ne bo pomote, pred nami je še dolga pot. Ta virus bo z nami še dolgo. Somoosamitev in omejevanje socialnih stikov sta bila v številnih državah učinkovita ukrepa. A virus ostaja izredno nevaren."

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa so po vsem svetu potrdili 2.594.724 primerov okužb z novim koronavirusom. Zaradi koronavirusne bolezni covid-19 pa je umrlo 179.778 ljudi.

Turčija ima epidemijo pod nadzorom

ZN: Svetu grozi lakota »bibličnih razsežnosti«

Turški minister za zdravje Fahrettin Koca je sporočil, da je število umrlih za covidom-19 v zadnjih 24 urah višje za 117, skupno 2376, s čimer ima država epidemijo pod nadzorom. Število vseh okuženih v državi je 98.674. Ozdravelo je 16.477 okuženih z virusom SARS-CoV-2.

V Turčiji so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 3474 zdravstvenih delavcih, umrlo jih je 24, največ v 16-milijonskem Carigradu, so sporočili iz turške zdravniške zveze.

V Iranu se razmere izboljšujejo

Z iranskega ministrstva za zdravje so sporočili, da se razmere v državi izboljšujejo, saj je manj novookuženih z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah je umrlo 94 okuženih, skupno 5391. Novih okužb s koronavirusom je 1194, s čimer je število potrjenih okuženih povišalo na 85.996. V Iranu so prve primere novega koronavirusa potrdili v drugi polovici februarja. Od 11. aprila so oblasti dovolile odprtje nekaterih trgovin in podjetij, ki so bili zaprti od sredine marca.

Japonska: Na italijanski ladji za križarjenje okuženih 34 članov posadke

Na ladji za križarjenje Costa Atlantica, ki je zasidrana na jugozahodu Japonske, kjer je na popravilu, so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 34 članih posadke. V ponedeljek so potrdili prvo okužbo, zdaj pa so zaznali okužbo še pri 33 ljudeh, so sporočili iz vlade v prefekturi Nagasaki. Tiskovni predstavnik japonske vlade Jošihide Suga je dejal, da so v Nagasaki že poslali strokovnjake, ki bodo pomagali pri ukrepih, da se virus ne bo širil.

Italijanska ladja je v Nagasaki na popravila prispela konec januarja. Na njej je bilo 623 članov posadke. Sprva bi morali popravila opraviti v enem izmed kitajskih pristanišč, a so se zaradi izbruha koronavirusa pri japonski ladjedelnici Mitsubishi, ki je zadolžena za popravilo, odločili za popravilo v Nagasakiju.

Vseh 34 članov posadke ladje Costa Atlantica ima blažje simptome. Foto: Reuters
Vseh 34 članov posadke ladje Costa Atlantica ima blažje simptome. Foto: Reuters

Indija: Številni delavci še vedno čakajo na vrnitev domov

Milijoni revnih Indijcev, ki so zapustili vasi, da bi v mestih našli delo, še vedno čakajo, kdaj se bodo sprostili ukrepi v boju proti širitvi novega koronavirusa, da se bodo lahko vrnili domov. Ko so prejšnji teden podaljšali karanteno, je na tisoče delavcev, ki so v mesto prišli s podeželja, oblegalo železniško postajo v Mumbaju, ker so se pojavile govorice o ponovnem zagonu storitev. V New Delhiju so se, kot poroča BBC, pod mostom ob reki Džamuna pojavile fotografije več sto ljudi, ki so ostali brez zavetišča, ko je to pogorelo. Številni delavci protestirajo in zahtevajo, da jim oblasti omogočijo oziroma dovolijo vrnitev domov.

Azadpur Mandi je ena največjih tržnic v Aziji. Foto: AP
Azadpur Mandi je ena največjih tržnic v Aziji. Foto: AP

Potem ko je pošiljka s kompleti za hitro testiranje iz Kitajske imela napako, se je v Indiji v zadnjih dneh zmanjšalo število testov. Strokovnjaki tako ugibajo, ali je epidemija že dosegla vrhunec, hkrati pa tudi, kako učinkoviti so ukrepi, ki so jih uvedle oblasti. V osmih dneh se je število okužb podvojilo. Zdaj je potrjenih skoraj 20.000, po podatkih ministrstva za zdravje pa je umrlo 640 ljudi. Skoraj 70 odstotkov potrjenih okužb je nesimptomatičnih, kar je vzbudilo dvom o strategiji testiranj.

Na eni največjih azijskih tržnic s sadjem in zelenjavo Azadpur Mandi v New Delhiju je medtem za posledicami novega koronavirusa umrl 57-letni trgovec. V ponedeljek je bil na testu pozitiven, v torek pa je umrl. Zdaj želijo testirati vse, s katerimi je bil trgovec v stiku. Prodajalci medtem pozivajo indijske oblasti, naj tržnico zaprejo, saj bi se okužba lahko hitro razširila. Ob tem so dodali, da so oblasti v boju proti covidu-19 "zelo malomarne", poroča BBC. Tržnica, ki je sicer velika 78 arov, je odprta tudi v času pandemije, oblasti so ljudi le pozvale, naj upoštevajo ukrep omejitve socialnih stikov.

Kitajska: 30 novih okužb, večina še naprej vnesenih

V zadnjem dnevu so na Kitajskem potrdili 30 novih primerov okužb. Od tega je bilo 23 vnesenih iz tujine. O novih smrtnih žrtvah niso poročali. V državi izvora novega koronavirusa so v zadnjih 24 urah zaznali še 42 nesimptomatičnih okužb. Število potrjenih okužb zdaj na Kitajskem znaša 82.788, umrlo pa je 4632 bolnikov.

Na severozahodu države, kjer so se pojavila nova žarišča okužb, so zaostrili omejitve gibanja, s čimer želijo preprečiti drugi val okužb. V provinci Heilongdžjang poročajo o povečanju števila tako vnesenih kot tudi domačih okužb. Do zdaj so v tem delu Kitajske potrdili 537 okužb, vnesenih je 384.

Zaradi povečanja števila vnesenih primerov so ukrepe zaostrili tudi v obmejnem mestu Suifenhe, kjer so začasno zaprli kopenske meje z Rusijo in vzpostavili dve začasni bolnišnici. Foto: Reuters
Zaradi povečanja števila vnesenih primerov so ukrepe zaostrili tudi v obmejnem mestu Suifenhe, kjer so začasno zaprli kopenske meje z Rusijo in vzpostavili dve začasni bolnišnici. Foto: Reuters

V Harbinu, prestolnici te pokrajine v Mandžuriji, kjer so dve žarišči okužb potrdili v tamkajšnjih bolnišnicah, so tako posameznikom in vozilom, ki prihajajo od drugod, že prepovedali vstop v stanovanjska območja v mestu. Vsi, ki prihajajo iz Kitajske ali drugih žarišč okužb, bodo tudi morali v obvezno karanteno. Ob vstopu v stanovanja v mestu z več kot 10 milijoni prebivalcev vsem tudi preverijo temperaturo, obvezna je tudi nošnja zaščitnih mask.

Hkrati se morajo vsi izkazati z zeleno zdravstveno kodo na mobilni aplikaciji. Dijakom in študentom iz Heilongdžjanga so do preklica odsvetovali vrnitev v šole ali fakultete v drugih predelih Kitajske. Pristojne oblasti so obljubile denarno nagrado vsakemu, ki bo pomagal prijeti ljudi, ki z nezakonitim prečkanjem meje vstopijo v pokrajino.

Singapur: Podaljšanje samoosamitve do 1. junija

V Singapurju so oblasti sprejele odločitev, da podaljšajo samoosamitev vse do 1. junija, sočasno pa so sprejeli še nekaj dodatnih ukrepov, s katerimi so zaprli še nekatere nenujne trgovine, kot so frizerji, trgovine za male živali in določene prodajalne, ki prodajajo samo pijačo in zapakirane prigrizke, medtem ko bodo restavracije še vedno lahko izdajale hrano za domov.

Plaža Bondi bo znova zaživela. Foto: Reuters
Plaža Bondi bo znova zaživela. Foto: Reuters

Avstralija: Odprla se bo tudi najbolj priljubljena plaža

V Sydneyju bodo prihodnji teden odprli še najslavnejšo avstralsko plažo Bondi, na kateri bosta sprva dovoljeni le plavanje in deskanje na vodi. Najbolj priljubljeno plažo so zaprli pred tedni, potem ko so oblasti sprejele ukrep o omejitvi socialnih stikov, plaža pa je bila žarišče okužb tako turistov kot domačinov. Številni so na plaži namreč kršili ukrepe. Zdaj sta odprti že sosednji plaži Coogee in Clovelly, na Bondiju bo sprva omogočena le vadba, začrtana pa bo tudi neposredna pot do vode. Plaža bo najprej odprta le ob delavnikih, piše BBC.

Prodajalne koles v Avstraliji se medtem spopadajo z navalom kupcev, povpraševanje pa presega ponudbo in zaloge, poroča Guardian. "Ne moremo slediti prodaji. Telefoni nenehno zvonijo. Kolesa so novi toaletni papir in vsak si želi svoj kos," je bil slikovit menedžer Gianta v Sydneyju Grant Kaplan. Kolesarske trgovine tako na primer ob sobotah ugotavljajo za štirikrat večji promet kot običajno, pri čemer pa so se zaradi sestavljanja novih koles odpovedale servisnim storitvam, ki so sicer najbolj standardni prihodek trgovin.

Južna Afrika bo aktivirla več kot 70.000 vojakov

Južna Afrika bo aktivirala več kot 70.000 vojakov za ustavitev širitve epidemije, je napovedal predsednik Cyril Ramaphosa. V državi je do zdaj potrjenih 3465 okuženih in 58 mrtvih za covidom-19. JAR je druga država v Afriki, takoj za Egiptom, ki ga je pandemija najbolj prizadela.

Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je napovedal, da bo država za pomoč gospodarstvu zaradi pandemije namenila 23 milijard evrov, kar je deset odstotkov bruto domačega proizvoda. "Pandemija zahteva tudi odgovor za gospodarstvo, ki mora biti enakovreden njenemu uničujočemu učinku," je dejal v televizijskem nagovoru, pri čemer je imel v mislih občuten upad blaga in povpraševanja kot tudi zaščito delovnih mest. Država bo finančno posojilo dobila od mednarodnih institucij, kot so Svetovna banka, Mednarodni denarni sklad, Nova razvojna banka BRICS-a in Razvojna banka Afrike ter še nekateri drugi viri, je poročala Al Džazira.

Da bi se Južna Afrika izognila ameriškemu scenariju, je predsednik konec marca napovedal enega najstrožjih ukrepov za zajezitev epidemije na svetu. Uvedel je karanteno, ki velja do 1. maja. Dom lahko zapustijo le tisti delavci, ki opravljajo nujno delo, za druge je bil izhod dovoljen le za nakup hrane in zdravil. Prav tako je prepovedal prodajo alkohola, ko je bilo v državi potrjenih prvih 400 okužb z novim koronavirusom. Za izvajanje ukrepov na ulicah skrbi vojska, država pa izvaja množično testiranje – do zdaj so testirali 127.000 ljudi.

Če so ti ukrepi nekoliko oslabili epidemijo, pa so tudi gospodarstvo. V državi, kjer naj bi bila kar polovica prebivalcev revnih, naj bi se njihov položaj zdaj še poslabšal in jih pahnil še globlje v revščino. V državi, ki ima 56 milijonov prebivalcev, se jih 16 milijonov preživlja z državno podporo.