Narasla reka Futami. Foto: Reuters
Narasla reka Futami. Foto: Reuters

Tamkajšnje oblasti so zaradi nevarnosti poplav in sprožanja zemeljskih plazov odredile evakuacijo prebivalcev prefektur Kagošima in Mijazaki, poročajo tamkajšnji mediji. Nacionalna meteorološka agencija je opozorila, da se bo na otoku nadaljevalo močno deževje. Prebivalce so pozvali k hitri evakuaciji, da obvarujejo svoje življenje. Guverner prefekture Kagošima Satoši Mitazono je zaprosil tudi za pomoč vojske.

Zaradi plazu, ki je porušil hišo, je že umrla ena ženska.

Zjutraj je na nekaterih delih otoka že padlo več kot 80 milimetrov dežja na uro. Opozarjajo, da bi lahko ponekod v enem dnevu padlo toliko dežja, kolikor ga povprečno pade v celotnem juliju.

Vaje v primeru reševanja. Foto: Reuters
Vaje v primeru reševanja. Foto: Reuters

Na jugu Kjušuja do četrtka zjutraj napovedujejo do 350 milimetrov dežja, na severu do 250 milimetrov, na otoku Šikoku pa okoli 200. V južnih delih otoka Kjušu je od petka padlo že do 1.000 milimetrov dežja.

Japonski premier Šinzo Abe je v Tokiu pozval prebivalce, naj zavarujejo življenja tudi s hitro evakuacijo. Vojski je naročil priprave na reševalne operacije, če bo to potrebno.

Abe je bil sicer ob poplavah julija lani deležen kritik zaradi počasnega odziva vlade. Takrat je umrlo več kot 220 ljudi, kar pomeni, da je bila to najsmrtonosnejša vremenska ujma na Japonskem v 36 letih.

Obilno deževje na jugu Japonske