Javnomnenjske raziskave Laburistični stranki premierke Jacinde Ardern napovedujejo prepričljivo zmago na volitvah. Foto: AP
Javnomnenjske raziskave Laburistični stranki premierke Jacinde Ardern napovedujejo prepričljivo zmago na volitvah. Foto: AP

K preložitvi volitev so premierko Jacindo Ardern po presenetljivi potrditvi novih okužb v državi prejšnji teden pozvali tako njeni politični nasprotniki kot koalicijski partnerji. Parlamentarne volitve, ki so bile sprva predvidene 19. septembra, so prestavljene na 17. oktober.

Levosredinska premierka, ki ji javnomnenjske ankete napovedujejo vnovično zmago, se je strinjala z opozorili opozicije, da bi se lahko zaradi omejitev pri vodenju kampanje, namenjenih zajezitvi nadaljnjega širjenja virusa, tehtnica na volitvah nepošteno prevesila v korist sedanje vlade.

Uspešen spopad s prvim valom epidemije je močno povečal priljubljenost Ardernove in njene vlade, saj je njena podpora narasla na rekordnih 60 odstotkov. Javnomnenjske raziskave njeni Laburistični stranki napovedujejo prepričljivo zmago na volitvah, tako da bi lahko novo vlado oblikovala celo sama, brez manjših koalicijskih partnerjev.

Pojavitev novega seva virusa

Prejšnji teden so zaradi večjega števila novih okužb z novim koronavirusom za 14 dni podaljšali karantenske ukrepe v metropoli Auckland, kjer so zaprte šole in vse nenujne trgovine in storitve. Prebivalce so pozvali, naj ostanejo doma. V drugih delih države so prepovedani dogodki z več kot sto ljudmi. Število potrjenih okužb v tem mestu na Severnem otoku je v petek naraslo s 13 na 30, v ponedeljek pa že na 58.

Skoraj vse nove okužbe so potrdili v povezavi z družino, pri kateri so prejšnji teden potrdili prvi primer. Glede na analizo seva virusa pa je ta drugačen od tistih od začetka pandemije. Gre za nov sev virusa, ki ga v državi pred tem še niso zaznali.

Od začetka pandemije več kot tisoč okuženih

Na Novi Zelandiji so bili namreč več kot sto dni brez lokalnega prenosa okužbe, s tem je bila država ena najbolj uspešnih v pandemiji covida-19. To jim je uspelo predvsem zaradi strogih ukrepov, ki so jih uvedli zelo zgodaj. Od začetka pandemije so potrdili 1602 okužb, umrlo je 22 ljudi.