Foto: AP
Foto: AP

Raziskava navaja, da 480 milijonom prebivalcev na severu Indije pretijo "najbolj skrajne ravni onesnaženja zraka na svetu", čez čas pa naj bi se ta onesnaženost razširila tudi na druge dele države.

Močna državna politika glede čistoče zraka lahko po drugi strani podaljša življenjsko dobo tudi za pet let, še dodaja poročilo.

Indijska mesta se redno uvrščajo v sam vrh svetovne onesnaženosti, zaradi onesnaženega zraka pa vsako leto umre več kot milijon ljudi.

Poročilo inštituta za energetsko politiko na čikaški univerzi (EPIC) navaja, da prebivalci severne Indije vdihavajo zrak, ki je desetkrat bolj onesnažen od katerega koli drugega konca sveta.

Ta onesnaženost se je v zadnjih desetletjih razširila tudi onkraj regije v zahodne in osrednje indijske zvezne države, kot sta Maharashtra in Madja Pradeš, kjer se je življenjska doba v zadnjih 20 letih že skrajšala v povprečju za 2,5–3 leta.

Novi podatki EPIC-a kažejo, da bi prebivalci prestolnice New Delhi lahko živeli tudi do 10 let dlje, če bi se onesnaženost zraka zmanjšala do ravni 10 µg/m³, ki bi ustrezala standardom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Leta 2019 je v Indiji povprečna koncentracija trdnih delcev znašala 70,3 µg/m³, kar je najvišja na svetu.

Bangladeš, Indija, Nepal in Pakistan, ki skupaj predstavljajo skoraj četrtino svetovnega prebivalstva, se redno uvrščajo med peterico najbolj onesnaženih držav sveta.