Oporišče na letališču Bien Hoa velja za najbolj kontaminirano v državi. Foto: AP
Oporišče na letališču Bien Hoa velja za najbolj kontaminirano v državi. Foto: AP

Desetletni program, napovedan skoraj pol stoletja po koncu vietnamske vojne, bo ZDA stal 183 milijonov dolarjev.

Sorodna novica My Lai: Ameriški nikdar kaznovani pokol civilistov v Vietnamu

Agent Orange (oranžni agent, eden izmed t. i. mavričnih herbicidov) je bil bojni strup, ki so ga uporabljale ameriške sile za uničevanje džungel in razkrivanje skrivališč sovražnika.

Strup vsebuje dioksin, eno najbolj toksičnih kemikalij na svetu, ki jo povezujejo s precej višjim deležem raka in okvar pri rojstvu.

Po navedbah Vietnama je bilo agentu orange izpostavljenih tri milijone Vietnamcev, milijon pa jih še danes čuti resne posledice, vključno s 150.000 otroki, rojenimi s hudimi prirojenimi okvarami.

Posledice
Posledice "agenta orange" Vietnamci čutijo še danes. Foto: AP

V oporišču Bien Hoa je omenjena kemikalija kontaminirala zemljo in pronicala v bližnje reke.

Količina dioksina na območju je štirikrat višja od tiste, ki so jo izmerili na letališču Danang, kjer so podobno operacijo končali novembra, poroča BBC.

Največje žarišče

Ameriška razvojna agencija USAID, ki čiščenje vodi, je oporišče opisala kot "največje še obstoječe žarišče" dioksina v Vietnamu.

"To, da sta se nekdanja sovražnika zdaj povezala pri tako kompleksni nalogi, je zgodovinskega pomena," je ob lansiranju programa dejal ameriški veleposlanik v Vietnamu Daniel Kritenbrink.

Ocenjujejo, da so med letoma 1962 in 1971 ameriške sile po jugu Vietnama razpršile več kot 80 milijonov litrov "oranžnega agenta".

V 60. letih so zdravniki v državi začeli opažati nagel porast prirojenih okvar, raka in drugih obolenj, povezanih z izpostavljenostjo tej kemikaliji.

Odškodnina zgolj za Američane

ZDA sicer plačujejo odškodnino svojim veteranom, izpostavljenim bojnemu strupu, ne pa tudi vietnamskim državljanom.

Poskus vietnamskih žrtev, da bi dobile od ZDA odškodnino, ni naletel na kaj dosti uspeha. Ameriško vrhovno sodišče je leta 2009 zavrnilo obravnavo primera, odgovornosti pa nikdar ni prevzela niti ameriška vlada niti izdelovalci kemikalije.

In čeprav ameriške oblasti niso nikdar priznale, da obstaja neposredna povezava med strupom in prirojenimi okvarami, je USAID v soboto objavil "memorandum o nameri", da bo sodeloval z vladnimi agencijami, da bi izboljšal življenje ljudi z okvarami v sedmih vietnamskih pokrajinah.