Bolnišnica v Tajpeju, kjer so se uspešno soočili z epidemijo covida-19. Foto: EPA
Bolnišnica v Tajpeju, kjer so se uspešno soočili z epidemijo covida-19. Foto: EPA

Tajvan z uradnim imenom Republika Kitajska (ROC) ni vključen v večino mednarodnih organizacij, kot je WHO pod okriljem Združenih narodov. Ljudska republika Kitajska namreč nasprotuje tajvanski samostojnosti in otok obravnava kot eno izmed svojih provinc.

Predstavniški dom ameriškega kongresa in pred tem tudi senat sta zdaj pozvala ameriško zunanje ministrstvo, naj pripravi načrt za pomoč Tajvanu pri vključevanju v WHO. Ameriški predsednik Joe Biden naj bi kmalu tudi uzakonil ukrep.

ZDA si prizadevajo za ponovno vključitev Tajvana v Svetovno zdravstveno skupščino (WHA). Gre za organ, ki sprejema vse odločitve WHO-ja. Tajvanu so ta položaj odvzeli leta 2017 zaradi spora glede imena, saj je Kitajska zahtevala, da je Tajvan še naprej zastopan pod imenom "Kitajski Tajpej", pod katerim Tajvan denimo tekmuje tudi na olimpijskih igrah.

Uspeh Tajvana pri pandemiji covida-19

Demokratski predstavnik Gerry Connolly je poudaril, da si Tajvan zasluži vključevanje v WHO tudi zaradi odziva na pandemijo covida-19, saj so v državi s 23,5 milijona prebivalcev potrdili samo 37.000 okužb. "Vodstvo in prispevek Tajvana h globalni zdravstveni varnosti dokazujeta, zakaj bi moral biti del splošnega pogovora o javnem zdravju," je dejal o otoku, ki tudi sicer slovi po učinkovitem zdravstvenem sistemu.

V zadnjih mesecih se Tajvan omenja tudi v luči ruskega napada na Ukrajino. Tajvan je po začetku vojne zvišal stopnjo vojaške pripravljenosti zaradi skrbi, da bi Kitajska lahko sledila ruskemu zgledu in napadla otok, čeprav Tajpej ni poročal o nobenih znakih, da bi se to naj zgodilo.

ZDA letos odobrile prodajo orožja Tajvanu

Podobne skrbi po poročanju Reutersa tudi spodbujajo ZDA k podpori in vključevanju Tajvana v mednarodne organizacije, kot je WHO. ZDA so sicer letos odobrile 100 milijonov dolarjev vredno prodajo orožja Tajvanu, ameriški zakon o odnosih s Tajvanom iz leta 1979 pa Washington pravno zavezuje k podpiranju obrambnih zmogljivosti Tajvana.

ZDA so medtem v sredo skozi Tajvansko ožino, ki ločuje Kitajsko in Tajvan, zapeljale rušilec USS Samson. Gre sicer za redno in precej pogosto patruljo ameriških sil. Kitajska vojska je ZDA pri tem obtožila izzivalnih pomorskih dejavnosti in sporočila, da poteza pošilja "napačne signale neodvisnim silam Tajvana", poroča Al Džazira.