Filipinski predsednik je na vrhu dobil zavezo, da njegova država ni sama v sporu s Kitajsko, kjer lahko računa na podporo Japonske in ZDA. Foto: Reuters
Filipinski predsednik je na vrhu dobil zavezo, da njegova država ni sama v sporu s Kitajsko, kjer lahko računa na podporo Japonske in ZDA. Foto: Reuters

Potem ko sta v sredo ameriški predsednik Joe Biden in japonski premier Fumio Kišida sklenila okrepljeno obrambno zavezništvo, se jima je v četrtek v Beli hiši pridružil še filipinski predsednik Ferdinand Marcos.

Ob začetku srečanja z obema voditeljema je Biden potrdil, da pogodba o vzajemni obrambi iz 50. let prejšnjega stoletja med Washingtonom in Manilo zavezuje ZDA, da se odzovejo na oborožen napad na Filipine v Južnokitajskem morju. Marcos je tako uspešno prepričal Washington, da razreši dolgoletno dvoumnost glede pogodbe s tem, ko je določil, da bo veljala za spore v tem morju.

"Obrambne zaveze ZDA Japonski in Filipinom ostajajo neomajne," je na prvem tovrstnem vrhu treh držav poudaril Biden in dodal, da bo vsak napad na filipinsko ladjo, letalo ali oborožene sile v Južnokitajskem morju obudil skupno obrambno pogodbo. Bidnovo zagotovilo sledi vse pogostejšim konfrontacijam med kitajskimi in filipinskimi ladjami v spornih vodah.

Kitajska zahteva skoraj celotno Južnokitajsko morje zase, pri čemer se ne ozira na enake zahteve več držav jugovzhodne Azije, vključno s Filipini. ZDA zaradi tega in povečevanja pritiska Pekinga na Tajvan krepijo zavezništva na območju.

V zadnjem času nastajajo nenehne konfrontacije med kitajskimi in filipinskimi plovili v Južnokitajskem morju. Foto: EPA
V zadnjem času nastajajo nenehne konfrontacije med kitajskimi in filipinskimi plovili v Južnokitajskem morju. Foto: EPA

Zaveza mednarodnemu redu

Voditelji ZDA, Japonske in Filipinov so svoje srečanje opredelili kot zgodovinsko in zavezništvo predstavili kot temelj miru in demokracije na azijsko-pacifiškem območju.

Japonska, ZDA in Filipini se strinjajo, da je tristransko sodelovanje med njimi pomembno za prihodnost, je po vrhu dejal japonski premier. O tem, ali bo tristransko srečanje redno, se še niso odločili, je pojasnil.

Marcos, ki je bližje Washingtonu kot njegov predhodnik Rodrigo Duterte, je dejal, da države povezuje neomajna zaveza mednarodnemu redu, ki temelji na pravilih.

Kišida je v četrtek v govoru pred obema domovoma ameriškega kongresa pozval Američane, naj premagajo dvom glede svoje vloge svetovne sile. Opozoril je na tveganja zaradi vzpona Kitajske in dejal, da je Japonska, ki ji je bila po drugi svetovni vojni odvzeta pravica do vojske, odločena storiti več za delitev odgovornosti s svojimi zaveznicami ZDA.

ZDA, Japonska in Filipini naj bi skupaj z Avstralijo napovedali nove skupne pomorske vaje, podobne vajam, ki so jih imeli na območju konec tedna, so povedali uradniki. Prav tako naj bi predstavili nove ukrepe gospodarskega sodelovanja.

Peking: ZDA in Japonska blatile ugled Kitajske

Kitajska je odgovorila, da so ZDA in Japonska med obiskom Kišide v Washingtonu blatile njen ugled. Tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning je dejala, da sta Washington in Tokio napadla Kitajsko glede Tajvana in pomorskih vprašanj, se grobo vmešavala v kitajske notranje zadeve in resno kršila temeljne norme, ki urejajo mednarodne odnose.

"Kitajska odločno nasprotuje vsakršnemu ravnanju, ki izziva in načrtuje konflikte ter ogroža varnost in strateške interese drugih držav," je glede vrha dejala Mao in izrazila odločno nasprotovanje Pekinga oblikovanju "majhnih zaprtih klik, ki izključujejo druge". Poudarila je, da so ukrepi Kitajske v Južnokitajskem morju legitimni, zakoniti in neoporečni.