4. februarja 2022 se bodo v Pekingu in okolici začele zimske olimpijske igre, ki pa bodo kot prestavljene poletne igre v Tokiu minile v znamenju ukrepov proti pandemiji koronavirusa. Foto: Reuters
4. februarja 2022 se bodo v Pekingu in okolici začele zimske olimpijske igre, ki pa bodo kot prestavljene poletne igre v Tokiu minile v znamenju ukrepov proti pandemiji koronavirusa. Foto: Reuters

"Bidnova administracija ne bo poslala nobenega diplomatskega ali uradnega predstavnika na zimske olimpijske in paraolimpijske igre v Pekingu 2022 glede na potekajoči genocid v Ljudski republiki Kitajski in zločine proti človeštvu v Sinkiangu ter druge kršitve človekovih pravic," je sporočila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

"Športniki reprezentance ZDA imajo našo popolno podporo. Za njimi bomo stali 100-odstotno, saj bomo zanje navijali od doma," je še dodala.

Diplomatski bojkot pomeni, da se člani administracije, ameriški uradniki, ne bodo udeležili zimskih olimpijskih iger, ki bodo od 4. do 20. februarja naslednje leto potekale na Kitajskem.

A ta naj ne bi vplival na nastope ameriških športnikov v Pekingu, na čelu z zvezdnico Mikaelo Shiffrin, ki napoveduje boj za kolajne v vseh petih disciplinah alpskega smučanja.

Mednarodni olimpijski komite spoštuje odločitev ZDA

"Prisotnost vladnih uradnikov in diplomatov je popolnoma politična odločitev vsake vlade, kar MOK in njegova politična nevtralnost popolnoma spoštuje," so sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK).

V Washingtonu zagovarjajo stališče, da gre pri kršitvah človekovih pravic v kitajski pokrajini Sinkiang za "genocid nad manjšinskimi muslimanski Ujguri". Organizacije za človekove pravice oblastem v Pekingu očitajo tudi represijo v Tibetu, Hongkongu in nekaterih drugih avtonomnih pokrajinah.

Putin potrdil svojo prisotnost v Pekingu

Za zdaj so takšen diplomatski pritisk napovedali le v Washingtonu. Po drugi strani bodo Rusi olimpijske igre izkoristili za krepitev vpliva in sodelovanja. Obisk Pekinga je ravno v času zimskih iger že napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

Ruski športniki bodo morali tudi v Pekingu 2022 tekmovati pod nevtralnimi simboli Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), saj je Rusija kot država še vedno kaznovana zaradi sistemskega dopinga na igrah v Sočiju 2014 in posledičnega prikrivanja goljufije.

Že po javno izraženi grožnji z napovedjo diplomatskega bojkota iger so se zelo odklonilno odzvali na kitajskem zunanjem ministrstvu. Tiskovni predstavnik Džao Lijian je opozoril vpletene, "naj nehajo pozivati k bojkotu iger, da to ne bo slučajno ogrozilo dialoga in sodelovanja med Kitajsko in ZDA pri pomembnih zadevah". Na novinarski konferenci je dodal, da "če bodo ZDA vztrajale pri svoji nameri, bo Kitajska sprejela odločne protiukrepe".

ZDA napovedale diplomatski bojkot olimpijskih iger v Pekingu