ZDA neodvisnosti Tajvana uradno sicer ne priznavajo, a ga izdatno oborožujejo kljub nasprotovanju Kitajske. Foto: Reuters
ZDA neodvisnosti Tajvana uradno sicer ne priznavajo, a ga izdatno oborožujejo kljub nasprotovanju Kitajske. Foto: Reuters

Ameriško zunanje ministrstvo je v sredo sporočilo, da je obvestilo ameriški kongres o prodaji infrardečih sistemov za iskanje in sledenje za vojaške lovce F-16 ter pripadajoče opreme v vrednosti 500 milijonov dolarjev oziroma nekaj več kot 460 milijonov evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nova oprema bo "Tajvanu pomagala pri spoprijemanju s sedanjimi in prihodnjimi grožnjami, saj bo prispevala k sposobnostim tajvanske vojske za obrambo zračnega prostora, zagotavljanje regionalne varnosti in povečanje interoperabilnosti z vojsko ZDA", so dodali.

Novi sistem, ki ga je izdelalo ameriško podjetje Lockheed Martin, bo izboljšal sposobnost lovcev F-16 za odkrivanje groženj v zraku, kar povečuje možnosti za preživetje teh letal v boju, poroča AFP.

Tajvanski predsedniški urad se je zahvalil Washingtonu za napovedano dobavo opreme in "stalno zavezanost tajvanski varnosti". "Tajvan bo nadaljeval svojo odločno samoobrambo in okrepil svoje obrambne kapacitete, da bi zaščitil nacionalno varnost," so zapisali v izjavi.

Tajvan ima svojo vlado od leta 1949, Kitajska pa ta otok dojema kot del svojega ozemlja in ostro nasprotuje vsakršnim uradnim stikom med Tajvanom in drugimi državami. Kitajska vojska je prejšnji teden izvedla tudi vojaške vaje okoli Tajvana kot opozorilo Tajpeju, potem ko je tajvanski podpredsednik William Lai obiskal ZDA.

V zadnjem času vse bolj naraščajo napetosti med Pekingom in Washingtonom glede razmer na Tajvanu in v regiji. Ameriški politiki, ki v Kitajski vidijo naraščajočo grožnjo, se medtem vse pogosteje zavzemajo za neposredno vojaško pomoč Tajvanu, kot jo ZDA namenjajo Ukrajini.