Afganistanska vlada je morala v pokrajino Kandahar napotiti tudi posebne vojaške enote, da so lahko odbili napad talibanov. Foto: Reuters
Afganistanska vlada je morala v pokrajino Kandahar napotiti tudi posebne vojaške enote, da so lahko odbili napad talibanov. Foto: Reuters

Bela hiša je v sredo napovedala, da se bo Operacija zatočišče zaveznikom (Operations Allies Refuge) začela zadnji teden julija. Iz Afganistana bodo evakuirali prevajalce in druge sodelavce ameriške administracije, ki jim zaradi sodelovanja z ZDA grozi maščevanje talibanov.

Afganistanski sodelavci ameriške administracije v času 20-letne ameriške invazije na Afganistan lahko skupaj s svojimi družinami zaprosijo za posebni vizum v ZDA. Podoben ukrep so ZDA sprejele tudi po invaziji na Irak, a so vizume nehali podeljevati leta 2014.

"Razlog za te korake je v tem, da gre za pogumne posameznike. Želimo pokazati, da prepoznavamo in cenimo njihovo vlogo v zadnjih nekaj letih," je napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše. Pri tem ni želela navesti podatkov o številu Afganistancev, upravičenih do vizuma.

Neimenovani ameriški uradnik je za Reuters razkril, da naj bi v prvi evakuaciji premestili okoli 2500 ljudi. Najverjetneje bodo v času obravnave prošnje nastanjeni v vojaških objektih v ZDA ali pa v kakšni tretji državi.

Ameriški predsednik Joe Biden je rok za dokončni umik ameriške vojske iz Afganistana postavil na 31. avgust. Vrhovni poveljnik misije, general Austin Miller, je v ponedeljek slovesno odstopil od poveljevanja, kar je simbolični zaključek najdaljše ameriške vojne v zgodovini.

Talibani prevzeli tudi mejni prehod s Pakistanom

Zastava talibanov oz.
Zastava talibanov oz. "Emirata Afganistan" nad prehodom Spin Boldak. Foto: Reuters

Talibani, ki so jih ZDA z vojaško intervencijo leta 2001 strmoglavili z oblasti, v zadnjih tednih stopnjujejo silovito ofenzivo, v kateri znova osvajajo ozemlje Afganistana. Prevzeli so tudi nadzor nad ključnimi mejnimi prehodi z Iranom, Tadžikistanom in Turkmenistanom. V sredo so sporočili, da so prevzeli tudi nadzor nad mejnim prehodom Spin Boldak na meji s Pakistanom.

Al Džazira medtem poroča, da se talibani med ofenzivo osredotočajo na uničevanje energetske in internetne infrastrukture. Razvoj informacijske tehnologije je sicer veljal za enega izmed redkih uspešnih sektorjev v deželi, kjer več kot 20 let potekajo neprestani spopadi.

Napadi talibanov na električno in internetno infrastrukturo

Talibanski borci so 5. julija razstrelili optične naprave in sistemsko opremo v provinci Herat v kraju Islam Kala, obmejnem mestu z Iranom in pomembnem trgovskem središču.

Islam Kala je tudi prehod za begunce, na območju pa delujejo številne mednarodne nevladne organizacije. Talibanski napad je popolnoma prekinil internetne povezave v mestu.

Nacionalni dobavitelj električne energije je ob tem za Al Džaziro sporočil, da so talibani v zadnje pol leta uničili 39 daljnovodnih stebrov, kar je povzročilo izpade elektrike tudi v prestolnici Kabul in še dodatno oslabilo afganistansko električno oskrbo.

Spopadi, humanitarna kriza in vse več beguncev

Številne sosednje države medtem opozarjajo na povečano število afganistanskih beguncev. Agencija Združenih narodov za begunce navaja, da Pakistan gosti okoli 1,4 milijona afganistanskih beguncev, Iran pa skoraj milijon. Resnično število je najverjetneje še precej večje. Ob tem je bilo v letih spopadov več milijonov Afganistancev notranje razseljenih.

Predsednik Gani v Taškentu. Foto: Reuters
Predsednik Gani v Taškentu. Foto: Reuters

Afganistanski predsednik Ašraf Gani se s predsedniki sosednjih držav glede migracij trenutno sestaja v Uzbekistanu. Pakistan je medtem že sporočil, da ne more več sprejemati afganistanskih beguncev. Prejšnji teden so po poročilih vojske, da lahko v nekaj mesecih pričakujejo 700.000 afganistanskih civilistov, zaprli dva glavna mejna prehoda.

Tadžikistan je prejšnji teden sprejel več kot tisoč civilistov. Nato so za varovanje meje mobilizirali 20.000 rezervistov, predsednik Emomali Rakmon pa je za pomoč pri branjenju pred talibani zaprosil ruskega predsednika Vladimirja Putina.

V Afganistanu okoli polovica prebivalstva, 18,4 milijona, potrebuje humanitarno pomoč. Združeni narodi so zaprosili za 1,3 milijarde dolarjev za pomoč v letu 2021, a so dobili le četrtino sredstev. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da zaradi spopadov ne morejo dobavljati zdravil in pripomočkov, več njihovega osebja pa je pobegnilo.