Blinken je v Hanoju obiskal tudi jazzovski klub.  Foto: Reuters
Blinken je v Hanoju obiskal tudi jazzovski klub. Foto: Reuters

Blinken je med svojim prvim državniškim obiskom v Vietnamu pohvalil cvetoče odnose med državama in izrazil željo, da bi dvostranske vezi dvignili na "še višjo raven". Chinh pa je ocenil, da je nadgradnja odnosov mogoča, in dejal, da bodo "razmislili o dvigu ravni partnerstva med državama".

Blinken je v petek zvečer prispel v Vietnam na tridnevni obisk, med katerim se bo srečal tudi z vodjo vietnamske komunistične partije Nguyenom Phu Trongom, v okviru prizadevanj za praznovanje 10-letnice "celovitega partnerstva" med Vietnamom in ZDA.

ZDA se trudijo za višjo raven diplomatskih odnosov z Vietnamom tudi v okviru prizadevanj za preprečevanje še večjega vpliva Kitajske v azijsko-pacifiški regiji, čeprav še ni jasno, kdaj bi odnose lahko nadgradili.

Po srečanju s Chinhom se je Blinken v družbi vietnamskega ministra za zunanje zadeve Bui Thanh Sona udeležil še slovesnosti ob položitvi temeljnega kamna za novo veleposlaništvo ZDA v Hanoju, gradnja pa bo stala nekaj več kot milijardo evrov.

Blinken je dejal, da je novo veleposlaništvo "še en pomemben korak h krepitvi pomembnega partnerstva med narodi in ljudmi" iz Vietnama in ZDA.

Ameriški državni sekretar bo iz Vietnama v nedeljo odletel na Japonsko, kjer se bo pridružil srečanju zunanjih ministrov držav G7.