Natančno število žrtev plazu še ni znano. Foto: EPA
Natančno število žrtev plazu še ni znano. Foto: EPA

Ogromen zemeljski plaz je okoli 3. ure zjutraj zasul najmanj šest vasi na severu Papue Nove Gvineje. Guverner prizadete province Peter Ipatas je stanje na terenu opisal kot naravno katastrofo brez primere, ki je povzročila ogromno škodo.

Zemeljski plaz je v vasi Kaokalam zasul več kot 50 hiš, je Reutersu dejal vaščan Ninga Role. Med smrtnimi žrtvami je bilo skoraj 300 ljudi, med njimi tudi njegov brat in bratranec, je dejal.

Avstralska radiotelevizija in drugi lokalni mediji so poročali, da je umrlo več kot 100 ljudi.

Vodja lokalnega združenja za razvoj Vincent Pyati je za AFP ocenil, da je plaz zasul več kot 100 hiš. "Koliko ljudi je bilo v hišah, še ne vemo," je dejal.

Vasi ležijo v provinci Enga, približno 600 km severno od glavnega mesta Port Moresby.

Predsednik vlade James Marape je sporočil, da so se oblasti odzvale. "V Engo pošiljamo reševalce, obrambne sile in ministrstvo infrastrukturo, ki se bodo sešli s tamkajšnjimi uradniki ter začeli reševanje in obnovo," je dejal Marape.

"Dodatne informacije bom objavil, ko bom v celoti seznanjen z obsegom uničenja in številnimi smrtnimi žrtvami," je dodal.

Predstavnik Rdečega križa Papue Nove Gvineje je dejal, da natančnega števila umrlih in poškodovanih še niso potrdili, je poročal BBC.

V Papui Novi Gvineji zemeljski plaz pokopal vsaj 100 ljudi