Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Talibane pozivamo, da takoj končajo uporabo sile in samovoljna pridržanja tistih, ki uresničujejo svojo pravico do mirnega zbiranja, in novinarjev, ki poročajo o protestih," je dejala tiskovna predstavnica urada visoke komisarke Ravina Shamdasani.

Iz urada so sporočili, da so oboroženi borci uporabljali prave naboje, da bi razgnali množice, pri čemer so bili od sredine avgusta ubiti najmanj štirje ljudje. "Orožje ne sme biti nikoli uporabljeno, z izjemo odziva na neposredno grožnjo smrti ali resne poškodbe," je dejala Shamdasani.

Kritična je bila tudi do prepovedi protestov brez odobritve oblasti. "Namesto da prepovejo mirne proteste, bi morali talibani prenehati uporabljati silo in zagotoviti pravico do mirnega zbiranja in svobode izražanja," je povedala.

93 odstotkov gospodinjstev trpi pomanjkanje hrane

Tiskovna predstavnica urada visoke komisarke je poudarila še, da novinarji, ki poročajo s protestov, ne bi smeli biti deležni represije. V sredo so v Afganistanu aretirali najmanj pet novinarjev, dva so več ur pretepali.

V organizaciji ZN-a za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco) pa so ob tem danes opozorili, da zaradi nasilja, ki se Afganistanu napoveduje pod talibansko vladavino, grozi nazadovanje na področju izobraževanja.

"Število notranje razseljenih oseb bo glede na projekcije naraslo, s tem se povečuje tveganje za izgube pri učenju otrok in generacijsko katastrofo," so sporočili z urada ZN-a. Po njihovih besedah je v nevarnosti "ogromen napredek", ki je bil v Afganistanu v zadnjih dveh desetletjih narejen na področju izobraževanja.

Svetovni program za hrano (WFP), ki prav tako deluje v okviru ZN-a, je medtem posvaril, da 93 odstotkov gospodinjstev ne uživa zadostne količine hrane. "Starši izpuščajo obroke, da bi lahko otroci jedli," so sporočili.