Po koncu tekme je okoli 3000 navijačev vdrlo na igrišče. Policija je odgovorila s solzivcem, kar je povzročilo splošno paniko. Foto: Reuters
Po koncu tekme je okoli 3000 navijačev vdrlo na igrišče. Policija je odgovorila s solzivcem, kar je povzročilo splošno paniko. Foto: Reuters

Po koncu nogometne tekme med indonezijskima večnima tekmecema, nogometnim klubom Arema in Persebaya Surabaya, v Malangu je skupina besnih navijačev vdrla na igrišče, poroča Reuters. "Nastala je zmešnjava, začeli so napadati policiste, razbijali avtomobile," je pozneje pojasnil vodja policije pokrajine Vzhodna Java, Nico Afinta, in dodal, da niso bili vsi navijači nasilni, "le približno 3000, ki so vdrli na igrišče".

Policija je skušala razmere – kljub navodilom Fife, ki odsvetuje uporabo solzivca na stadionih – umiriti s solzivcem, zaradi česar je izbruhnila panika med navijači, ki so se skušali čim hitreje prebiti k izhodom. Zaradi poškodb in zadušitve je umrlo 125 ljudi, številni so ranjeni. Prvotno so oblasti sicer sporočile, da je umrlo več kot 170 ljudi, a pozneje sporočile, da je število žrtev na srečo nekoliko manjše.

Nasilje je po navedbah BBC-ja na nogometnih tekmah v Indoneziji nekaj običajnega, zaradi česar so pristojni pred derbijem navijačem ekipe Persebaya Surabaya prepovedali nakup vstopnic. V praksi je bilo očitno drugače. Težava je bila tudi v prenapolnjenosti stadiona – kot je po dogodku na družbenih omrežjih zapisal indonezijski minister za politične, pravne in varnostne zadeve Mahfud MD, je bilo za tekmo na stadionu Kanjuruhan, ki sprejme 38.000 ljudi, prodanih 42.000 vstopnic.

Predsednik države Joko Widodo je dogodek označil za "najnovejšo nogometno tragedijo v državi", ukazal začasno prepovedati vse tekme v tamkajšnji prvi nogometni ligi in naročil ponovno varnostno oceno na tekmah.

Mednarodna nogometna federacija je že zahtevala poročilo o dogodku od indonezijske nogometne zveze. Ta je na kraj že poslala svoje preiskovalce, je predstavnikom sedme sile povedal prvi mož indonezijske organizacije Yunus Nusi. Svojo preiskavo načrtuje tudi indonezijski Amnesty International, pri čemer se bo osredinil na morebitno neupravičeno uporabo solzivca in čezmerno uporabo sile v policijskem odzivu na dogodke. Kot so za Reuters dejali v Amnesty International Indonezija, "ni mogoče upravičiti čezmerne uporabe sile za obvladovanje in nadzor takšne množice".

V Indoneziji ena izmed najhujših tragedij na nogometnem stadionu