"Poročilo potrjuje poslabšanje prehranske preskrbljenosti v Jemnu. Glavno sporočilo je, da moramo ukrepati zdaj. Še naprej je treba zagotavljati celostni humanitarni odziv za pomoč milijonom ljudi, vključno s hrano, čisto pitno vodo, osnovno zdravstveno oskrbo, zaščito in drugimi potrebščinami," je povedal David Gressly, koordinator humanitarnega odziva za Jemen.

Dolge kolone pred črpalkami. Foto: EPA
Dolge kolone pred črpalkami. Foto: EPA

Humanitarne razmere v državi bi se lahko med junijem in decembrom letos še poslabšale, saj bo število ljudi, ki verjetno ne bodo mogli zadovoljiti niti minimalnih potreb po hrani, v tem obdobju morda doseglo rekordnih 19 milijonov, so po objavi poročila o prehranski varnosti v Jemnu (Integrated Food Security Phase Classification – IPC) opozorili Unicef, Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP).

Kot so sporočili iz slovenskega Unicefa, je negotovost v zvezi s prehransko preskrbo tako velika, da bi bilo lahko do konca leta na predzadnjo raven na lestvici prehranske nepreskrbljenosti (IPC) potisnjenih še dodatnih 1,6 milijona ljudi (skupaj 7,3 milijona ljudi) v državi. Za tem sledi le še peta raven, ko lahko država uradno razglasi lakoto.

Število ljudi, ki jim grozi 5. faza oz. lakota, bi se lahko v drugi polovici leta 2022 povečalo za petkrat, iz trenutnih 31.000 na 161.000 ljudi.

Cene hrane so se lani zvišale na najvišjo raven po letu 2015, vojna v Ukrajini pa bo verjetno povzročila še nadaljnji dvig cen hrane. Jemen je skoraj v celoti odvisen od uvoza hrane, kar 30 odstotkov uvoza pšenice pa prihaja iz Ukrajine.

Foto: EPA
Foto: EPA

Izjemno skrb vzbujajoče je, da se povečuje razširjenost akutne nedohranjenosti med majhnimi otroki in materami. Med najbolj prizadetimi provincami so Hajjah, Hodeida in Taizz. Otrokom, ki se spopadajo s hudo obliko akutne nedohranjenosti, grozi smrt, če ne bodo pravočasno prejeli pomoči v obliki terapevtske hrane. "V Jemnu bo vse več otrok lačnih," je opozorila Catherine Russell, Unicefova izvršna direktorica. "To predstavlja povečano tveganje za njihov fizični in kognitivni razvoj in lahko vodi v smrt. Ne moremo več spregledati stiske otrok v Jemnu. Ogrožena so življenja."

Kot poročajo agencije, se Jemen spopada tudi z najhujšim pomanjkanjem goriv v zadnjih sedmih letih, glavna razloga sta omejitve Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov ter dvig cen na svetovnem trgu zaradi ruske invazije v Ukrajini.