Pripadnik Hezbolaha na sirsko-libanonski meji. Foto: Reuters
Pripadnik Hezbolaha na sirsko-libanonski meji. Foto: Reuters

Napad se je zgodil v bližini mednarodnega letališča v Alepu, kjer naj bi bilo skladišče orožja libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med žrtvami napadov je bilo pet pripadnikov Hezbolaha, sta sporočila vira iz sirskih varnostnih sil.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je smrtnih žrtev 42, med njimi najmanj 36 sirskih vojakov, več deset je ranjenih. Reuters medtem poroča o 38 ubitih.

Sirsko obrambno ministrstvo je pred tem potrdilo, da je bilo po napadih Izraela in oboroženih skupin na Alep ubitih več civilistov in vojaškega osebja. Izraelski zračni napadi so bili usmerjeni na več območij na podeželju okoli Alepa ob približno 1.45 po tamkajšnjem času, je v izjavi zapisalo ministrstvo.

Letalski napadi so sovpadali z napadi brezpilotnih letalnikov iz Idliba in zahodnega podeželja Alepa, ki so jih po besedah ministrstva izvedle "teroristične organizacije" in so bili usmerjeni proti civilistom v Alepu in njegovi okolici.

Vendar ministrstvo ni navedlo konkretnega števila smrtnih žrtev in ni pojasnilo, ali je škoda posledica napada Izraela ali militantnih skupin.

"Posledica agresije je bila mučeniška smrt in poškodb številnih civilistov in vojaškega osebja ter gmotna škoda na javni in zasebni lastnini," je navedeno v izjavi.

Izraelska vojska je zavrnila komentar.

Od začetka vojne v Gazi je Izrael okrepil napade na oporišča vojaških skupin v Siriji, ki jih po njegovem mnenju podpira Iran. Prav tako je napadel zračno obrambo sirske vojske in sirske vojaške enote.

Izrael že več let izvaja takšne napade v Siriji, kjer se je vpliv Teherana povečal, odkar je začel podpirati predsednika Baširja Al Asada v državljanski vojni, ki se je začela leta 2011.

Z Iranom povezani borci, vključno s Hezbolahom, si od začetka vojne v Gazi izmenjujeta ogenj na izraelsko-libanonski meji, kar je največje stopnjevanje od leta 2006, ko sta se spopadla v večmesečni vojni.

V izraelskih zračnih napadih na sirsko mesto Alep ubitih 42 ljudi

Izrael: Ubili smo enega od poveljnikov Hezbolaha

Izraelska vojska trdi, da je bil v napadu z brezpilotnim letalnikom na avtomobil v južnem Libanonu ubit poveljnik Ali Abdel Hasan Naim, eden izmed vodilnih članov Hezbolaha, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izrael ga med drugim obtožuje načrtovanja raketnih napadov na izraelska ozemlja in mu pripisujejo odgovornost za napade na izraelske civiliste.

Libanonska državna tiskovna agencija NNA je poročala, da je "napad sovražnega brezpilotnega letalnika zadel avtomobil" v Bazuriji v okrožju Tira na jugu Libanona, pri čemer je umrl najmanj en človek.

Predstavniki Hezbolaha se na izraelski napad niso odzvali, so pa povedali, da so danes izstrelili več raket proti položajem izraelskih sil.

Od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra so se tudi razmere na izraelsko-libanonski meji močno zaostrile – skorajda vsakodnevno prihaja do obstreljevanja med izraelskimi silami in Hezbolahom.

Združeni narodi so ta teden sporočili, da so močno zaskrbljeni zaradi napadov na zdravstvene ustanove, potem ko je izraelska vojska v južnem Libanonu nedavno ubila več reševalcev.

V Izraelu je doslej po podatkih vojske zaradi napadov Hezbolaha umrlo deset vojakov in osem civilistov. Na drugi strani je bilo v napadih izraelskih sil na ozemlju Libanona ubitih najmanj 347 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, pa tudi najmanj 68 civilistov.