Bašar Al Asad. Foto: Reuters
Bašar Al Asad. Foto: Reuters

"Upam, da to pomeni začetek nove faze arabskega delovanja za solidarnost med nami, za mir v naši regiji, razvoj in blaginjo namesto vojne in uničenja," je v uvodnem govoru dejal Al Asad.

Tako alžirski predsednik vlade Ajman Benabderahmane kot savdski kronski princ Mohamed bin Salman sta pozdravila vrnitev Al Asada na vrh Arabske lige, savdski kronski princ pa je izrazil tudi željo po vrnitvi stabilnosti v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zadnji vrh Arabske lige, ki se ga je Bašar Al Asad udeležil, je bil leta 2010 v Libiji. Vse od začetka sirske vojne je bil Al Asad politično osamljen, v zadnjih tednih, zlasti po uničujočem potresu, ki je na začetku februarja prizadel dele Sirije in Turčije, pa je zaznati okrepljeno diplomatsko dejavnost med državami v regiji.

Z njegovo vrnitvijo sicer niso bile zadovoljne vse države na vrhu Arabske lige. Katar je namreč pred kratkim izjavil, da kljub vrnitvi ne namerava normalizirati odnosov s Sirijo.

Zelenski nekatere prisotne obtožil ignoriranja grozot

Vrha se je nepričakovano udeležil tudi ukrajinski predsednik Zelenski. To je bil njegov prvi obisk Bližnjega vzhoda od začetka ruske invazije, v svojem govoru pa je nekatere prisotne voditelje obtožil, da ignorirajo grozote invazije v Ukrajini.

"Žal so na svetu in tukaj med vami nekateri, ki si zatiskajo oči pred grozotami in nezakonito aneksijo ukrajinskega ozemlja," je dejal in vse prisotne pozval, naj pošteno pogledajo na vojno v Ukrajini.

Ob tem je poudaril potrebo po zaščiti ukrajinske muslimanske skupnosti na Krimu. "Krim je bil prvi, ki je utrpel rusko okupacijo, in večina tistih, ki se na okupiranem Krimu soočajo z represijo, so muslimani," je opozoril.

Prav tako se je zahvalil Mohamedu bin Salmanu za podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti. Savdska Arabija je sicer zavzela nevtralno stališče do vojne v Ukrajini, vseeno pa je Kijevu obljubila več sto milijonov dolarjev pomoči in podprla številne resolucije Varnostnega sveta ZN-a, ki obsojajo rusko invazijo.