Posledice ameriškega napada na jemensko glavno mesto Sana. Foto: Reuters
Posledice ameriškega napada na jemensko glavno mesto Sana. Foto: Reuters

Washington in London sta sporočila, da so napadli podzemna skladišča orožja, tudi raket, sistem zračne obrambe, radarje in helikopter, poroča Al Džazira.

ZDA same sicer skoraj vsak dan izvajajo napade na položaje hutijevcev, sestreljujejo tudi rakete in brezpilotne letalnike ter napadajo hutijevska plovila, a to ni ustavilo napadov hutijevcev na ladje v Rdečem morju. Gibanje jih izvaja v znak solidarnosti s Palestinci, ki so v Gazi že pet mesecev tarče silovitih izraelskih napadov.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da bodo hutijevce še naprej opozarjali, da bodo čutili posledice, če ne bodo prekinili svojih "nezakonitih napadov, ki škodijo bližnjevzhodnim gospodarstvom, povzročajo okoljsko škodo in ovirajo dobavo humanitarne pomoči Jemnu in drugim državam".

Napade na hutijevce poleg Združenega kraljestva podpirajo Avstralija, Bahrajn, Kanada, Danska, Nizozemska in Nova Zelandija.

Medtem hutijevci napovedujejo odpor proti napadom nanje. Tiskovni predstavnik gibanja Jahja Sari je napovedal "spopadanje z ameriško-britansko eskalacijo" z večjimi vojaškimi operacijami "zoper vse sovražne tarče v Rdečem in Arabskem morju".

Hutijevci bodo "vztrajali pri izvajanju svojih religijskih, moralnih in humanitarnih dolžnosti do palestinskega ljudstva in njihove vojaške operacije se ne bodo ustavile, dokler dokler se ne bosta ustavila agresija in obleganje palestinskega ljudstva v Gazi", je dejal.

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da so hutijevci od 19. novembra do zdaj izvedli najmanj 57 napadov na komercialne in vojaške ladje v Rdečem morju in Adenskem zalivu, v zadnjih dneh pa se ti napadi še stopnjujejo.

Hutijevci so tako v soboto prevzeli odgovornost za raketni napad na ameriški tanker MV Torm Thor. Ameriška vojska je napad potrdila. Sporočila je, da so sestrelili protiladijsko balistično raketo, izstreljeno z območja Jemna, ki je pod nadzorom hutijevcev. Tanker v napadu oziroma poskusu napada ni bil poškodovan, tudi ranjenih ni bilo.

Hutijevci so prevzeli odgovornost tudi za napad na tovorno ladjo v britanski lasti in napad z brezpilotnim letalnikom na ameriški rušilec prejšnji teden. Sporočili so še, da so z balističnimi raketami in brezpilotnimi letali merili tudi izraelsko pristaniško mesto Eilat na jugu države.

V hutijevskih napadih do zdaj ni bila uničena niti ena ladja, ubit ni bil niti en član posadke. 18. februarja so hutijevci sicer zadeli tovorno ladjo Rubymar, registrirano v Združenem kraljestvu, zaradi česar je bila posadka evakuirana. Ladji grozi, da bo potonila.

Ameriška vojska je sporočila, da je ladja prevažala več kot 41.000 ton gnojila, ki bi lahko izteklo v morje in povzročilo okoljsko katastrofo.

Ameriške in britanske sile so napadle 18 tarč hutijevcev v Jemnu