Borci SDF-ja so v zadnjem času izpod oblasti IS-ja osvobodili dve mesti. Foto: Reuters
Borci SDF-ja so v zadnjem času izpod oblasti IS-ja osvobodili dve mesti. Foto: Reuters

Koalicija sirskih upornikov Sirske demokratične sile (SDF) se še naprej bojuje proti IS-ju. Sile, ki jih podpirajo ZDA, so na začetku novega leta zasedle mesto Kašmah, predtem pa še Hadžin, so sporočili iz ameriške vojske.

Sorodna novica Trumpa zapušča tudi obrambni minister James Mattis

Po besedah Pentagona koalicijske sile, ki jih usklajuje Washington, še naprej pomagajo SDF-ju z zračno podporo in artilerijskimi napadi v dolini Evfrata. Kot so dodali, bodo še naprej sodelovali s koalicijskimi partnerji, da bi dokončno porazili IS. Osvoboditev Hadžina izpod oblasti teroristov so označili za pomemben mejnik, saj je bil med zadnjimi utrdbami skrajnežev v Siriji.

Umik približno 2.000 ameriških vojakov
SDF opozarja, da bi umik ameriške vojske lahko pomenil katastrofo. Bojijo se, da bi Trumpova odločitev lahko vodila do ponovnega vzpona IS-ja, in poudarjajo, da so bili podpora in napadi ameriške vojske ključni pri uspehih nad džihadisti.

Sorodna novica Zaradi umika ameriške vojske iz Sirije odstopil Trumpov odposlanec

Ameriški predsednik je namreč napovedal, da bo Washington umaknil približno 2.000 ameriških vojakov iz Sirije, ki jo je označil za kraj "peska in smrti". Dodal je, da so bili pri svojem poslanstvu uspešni in da tam niso več potrebni.

IS izgubil 99-odstotkov ozemlja
Kako hitro bo potekal umik ameriških sil, ni jasno. Nekateri ameriški uradniki so dejali, da bi lahko bilo potrebnih več mesecev, kar bi lahko pomenilo dovolj časa, da bi sile, ki jih podpirajo ZDA, lahko zadale teroristični skupini, ki je nekoč imela široko ozemlje v Iraku in Siriji, dokončni udarec.

Sorodna novica Po kurdskem pozivu Manbidž znova v rokah sirske vojske

Koalicija je sporočila, da je v zadnjih dveh tednih koledarskega leta z zračnimi napadi uničila 300 bojnih položajev IS-ja, številne oskrbovalne poti in različne objekte. Kot piše Reuters, naj bi IS ohranil nadzor le še nad posameznimi vasmi v bližini Evfrata. BBC poroča, da je IS izgubil 99-odstotkov ozemlja, ki ga je imel nekoč pod nadzorom.

Objavil je ekskluzivne posnetke nedavnih bojev za Hadžin. Na posnetku so manjše skupine IS-jevih borcev, ki jim poveljnik, preden ga ubijejo, ukazuje, naj se ne umaknejo in naj napadajo SDF-jeve sile. Po ocenah je v Siriji še vedno od 3.000 do 8.000 borcev IS-ja. So razpršeni, zdijo se obupani, a poudarjajo, da so še vedno izjemno nevarni.