Britansko vojaško letalo typhoon. Foto: EPA
Britansko vojaško letalo typhoon. Foto: EPA

Državi sta sporočili, da sta s podporo Avstralije, Bahrajna, Kanade in Nizozemske tokrat napadli osem hutijevskih tarč, poroča Guardian.

Število tarč zadnjega niza napadov je precej nižje od začetnega pred 10 dnevi, ko je bilo napadenih 60 ciljev. Učinek napadov in število njihovih žrtev ni jasno.

Britanski zunanji minister David Cameron je v izjavi za medije zagotovil, da bodo vztrajali pri napadih na položaje hutijevcev, da zmanjšajo njihove sposobnosti ogrožanja prometa v Rdečem morju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Opozoril je, da so hutiji od prvega ameriško-britanskega napada pred 10 dnevi napadli več kot 12 ladij v Rdečem morju. "Ti napadi so nezakoniti. Nesprejemljivi so," je dodal.

Gre za osmi niz napadov na hutijevce in drugi, v katerih so sodelovale tudi britanske sile. Kot so sporočili, sta vojski v napadih uporabili lovce in manevrirne rakete, izstreljene z ladij. Na družbenih omrežjih so se pojavila poročila o eksplozijah okoli glavnega mesta Sana, ki je pod nadzorom hutijevcev.

Ameriška vojska je sporočila, da so napadli sisteme za izstreljevanje raket, zračno obrambo, radarje in podzemna skladišča orožja. Poročil o žrtvah za zdaj ni.

Guardian piše, da britanska vlada za napade ni pridobila dovoljenja parlamenta, saj se je sklicevala na samoobrambo. Hutijevci so namreč pred skoraj dvema tednoma napadli tudi ameriške in britanske vojaške ladje ob Jemnu, nekdanji britanski koloniji.

Britanski premier Rishi Sunak je medtem sporočil, da bo Združeno kraljestvo v prihodnjih dneh sprejelo dodatne sankcije zoper hutijevce, osredotočene na njihovo financiranje.

Član vodstva hutijevcev Mohamed Albukaiti je dejal, da se bodo še naprej upirali Zahodu, čeprav ni jasno, koliko škode so vojaške zmožnosti hutijevcev utrpele v zadnjih napadih.

"Ameriško-britanska agresija bo še okrepila odločenost jemenskega ljudstva, da izpolnjuje svoje moralne in humanitarne odgovornosti do zatiranih v Gazi. Vojna danes je med Jemnom, ki si prizadeva zaustaviti zločin genocida, in ameriško-britansko koalicijo, ki podpira in brani njegove izvajalce," je dejal.

Hutijevci so začeli izvajati napade na ladje v Rdečem morju, ki so povezane z Izraelom in Zahodom, s čimer želijo krepiti pritisk za zaustavitev izraelskih napadov na Gazo. ZDA in Združeno kraljestvo medtem pravita, da je namen njihovih napadov zaščititi svobodo plovbe v Rdečem morju.