Posvetovanja glede Sirije na vrhu Arabske lige v Kairu. Foto: Reuters
Posvetovanja glede Sirije na vrhu Arabske lige v Kairu. Foto: Reuters

Odločitev so sprejeli na srečanju arabskih zunanjih ministrov za zaprtimi vrati na sedežu Arabske lige v Kairu, je potrdil tiskovni predstavnik generalnega sekretarja Lige Gamal Roshdy, ki je ob tem dodal, da lahko Sirija od danes naprej sodeluje na srečanjih 22-članske organizacije.

Egiptovski zunanji minister Sameh Šukri je v nagovoru kolegom povedal, da ni vojaške rešitve za konflikt v Siriji. "Prepričani smo, da je edina pot popolnoma sirska politična rešitev brez narekov iz tujine," je dejal.

"V času, ko arabske države prevzemajo svoje obveznosti pri pospeševanju politične rešitve sirske krize, glede na trenutni mednarodni zastoj poudarjamo, da sirska vlada nosi glavno odgovornost za doseganje te rešitve in izvajanje s tem povezanih zavez," je dodal.

Savdska televizija Al Arabija je pred tem poročala, da so se arabski zunanji ministri dogovorili za "pogojno vrnitev" Sirije v Arabsko ligo.

Damask naj bi v skladu z dogovorom moral zagotoviti dostop čezmejne humanitarne pomoči v državo, omogočiti vrnitev beguncev in izpustitev pripornikov ter obnoviti pogajanja z opozicijo o novi ustavi. V zameno naj bi se arabske vlade zavezale, da bodo prispevale k obnovi Sirije, pozvale zaveznike k umiku njihovih sil in se uskladile s sirsko vojsko pri nadzoru meja.

Medtem ko so se spopadi večinoma umirili, veliki deli severa Sirije ostajajo zunaj nadzora vlade, prav tako še vedno ni videti politične rešitve tega 12-letnega konflikta.

Po nasilnem zaprtju protestov v Siriji leta 2011 je bil Asad pod hudimi pritiski, da odstopi. Foto: Reuters
Po nasilnem zaprtju protestov v Siriji leta 2011 je bil Asad pod hudimi pritiski, da odstopi. Foto: Reuters

Članstvo zamrznjeno zaradi Arabske pomladi

Sirsko članstvo v Arabski ligi je bilo zamrznjeno leta 2011 po nasilnem zatrtju protestov proti Asadu, ki je na vrhuncu t. i. arabske pomladi vodilo v uničujočo državljansko vojno, številne arabske države pa so iz Damaska odpoklicale svoje diplomatske predstavnike.

Zadnje vrhunsko srečanje Arabske lige, ki se ga je udeležil Asad, je bilo leta 2010.

V zadnjem času je več arabskih držav, vključno s Savdsko Arabijo in Egiptom, začelo obnavljati stike in bilateralne sporazume s Sirijo, čeprav nekatere, kot je Katar, še naprej nasprotujejo polni normalizaciji odnosov brez politične rešitve za sirski konflikt.

Arabske države skušajo doseči konsenz glede tega, ali naj povabijo Asada na vrh Arabske lige 19. maja v Rijadu, kjer naj bi razpravljali o časovnici normaliziranja odnosov in pod kakšnimi pogoji bi Sirijo lahko ponovno vključili medse.