Rahaf Mohamed Al Kunun je na svojo stisko najbolj opozorila prek družbenih omrežij, zato je neki savdski predstavnik tajskim oblastem dejal: 'Želim si, da bi ji zaplenil njen telefon, ne pa potnega lista.' Foto: AP

Al Kununova je konec tedna od družine v Kuvajtu pobegnila v Bangkok, saj trdi, da jo silijo v poroko in za vsako malenkost grozijo, da jo bodo ubili. Na letališču so jo tajske oblasti zadržale in jo nameravale vrniti svojcem v Savdsko Arabijo, a se je temu uprla in se zaprla v sobo letališkega hotela.

Tudi prek družbenih omrežij je sporočila, da se v primeru vrnitve boji za svoje življenje, in dosegla, da so jo v ponedeljek tajske oblasti predale v oskrbo UNHCR-ju.

Azil je želela dobiti v Kanadi, Avstraliji ali Veliki Britaniji. Foto: Reuters

Urad je v četrtek ugotovil, da Rahaf izpolnjuje pogoje za status begunke, in pozval Avstralijo, naj jo sprejme in ji podeli humanitarno zaščito. Iz Canberre so takrat sporočili, da bodo predlog "proučili po običajnem postopku, kot to počnejo z vsemi predlogi UNHCR-ja".

Humanitarni vizum omogoča veliko pravic

Po poročanju CNN-a, ki se sklicuje na vodjo tajskega priseljenskega urada, je Canberra dekletu zdaj dejansko podelila status begunke. "Da, odšla bo v Avstralijo, čakamo le še na obvestilo, kam natančno bo odpotovala," je dejal Suračate Hakparn. Dodal je, da bo Savdijka Tajsko zapustila takoj, ko bo sprejeta končna odločitev. Od zapleta dalje je dekle na neznanem kraju v Bangkoku, kjer ji Tajska nudi zaščito.

Humanitarni vizum bo Savdijki omogočil stalno bivanje v Avstraliji, kjer bo imela tudi pravico do študija in dela. Za stalno prebivališče v Avstraliji bodo prek nje lahko zaprosili tudi njeni družinski člani.

V pogovore, da bi pomagali Rahaf, je bila vključena tudi Kanada. Tamkajšnji predstavnik za mednarodne zadeve Stefano Maron je dejal, da bo Kanada "vedno branila človekove pravice in predvsem pravice žensk".

Rahaf je s svojim primerom vzbudila pozornost vsega sveta, saj je vse dogajanje skrbno objavljala na Twitterju, njena zgodba pa je ponovno opozorila na omejevanja pravic žensk v Savdski Arabiji. V državi namreč še vedno velja sistem skrbništva, saj moški nadzorujejo in se odločajo v imenu sorodnic, ženske pa so lahko kaznovane za "moralne" zločine ali postanejo tarče "ubojev iz časti", ki jih izvedejo družinski člani.

V petek je bil profil Rahaf na Twitterju izbrisan.