Bašar Al Asad v Džidi. Foto: Reuters
Bašar Al Asad v Džidi. Foto: Reuters

Prihod sirskega predsednika v Savdsko Arabijo je še en primer poskusov večine arabskih držav popraviti odnose s Sirijo, 12 let po začetku vojne v tisti državi.

Gostiteljica vrha Arabske lige je bila ključni podpornik oborožene opozicije v Siriji, ki si je prizadevala zrušiti Asadovo oblast.

V zadnjih mesecih pa Riad poziva k dialogu za konec konflikta, v katerem je umrlo pol milijona ljudi, polovica prebivalstva Sirije pa je razseljena.

V vojni so Asadove sile prevzele nadzor nad večjim delom Sirije, zaradi ključne podpore Rusije in Irana.

Kot poroča Al Džazira, so bili odnosi med Sirijo in Savdsko Arabijo turbulentni, odkar je Asad prevzel predsedniški položaj leta 2000 po smrti očeta in prejšnjega predsednika Hafeza Al Asada. Leta 2012 sta državi prekinili odnose, prejšnji teden pa sta se strinjali glede vzajemnega odprtja veleposlaništev.

Že leta 2018 so Združeni arabski emirati obnovili odnose z Damaskom, proces približevanja Sirije preostanku arabskih držav pa se je pospešil po smrtonosnih februarskih potresih na severu Sirije in jugu Turčije, ki so vodili v povečanje pomoči regiji.

Po potresih je savdski zunanji minister Faisal bin Farhan dejal, da je potreben nov pristop do Sirije, ki zahteva pogajanja z Damaskom, da bi lahko obravnavali humanitarno krizo.

Riad je v zadnjih mesecih ob posredovanju Kitajske izboljšal odnose z Iranom, obnovil vezi s Sirijo, vse bližje je tudi konec savdskega vojaškega posredovanja v sosednjem Jemnu.