Haram el Šarif, območje, na katerem stojita mošeja Al Aksa in Kupola na skali (na sliki). Foto: Reuters
Haram el Šarif, območje, na katerem stojita mošeja Al Aksa in Kupola na skali (na sliki). Foto: Reuters

Dejanje izraelskega ministra je povzročilo ogorčenje številnih držav. Egipt, Jordanija, Savdska Arabija, Turčija in Združeni arabski emirati (ZAE) so se pridružili Palestincem v obsodbi vstopa.

Palestinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da "ostro obsoja vdor ekstremističnega ministra Ben-Gvira v mošejo Al Aksa in to razume kot provokacijo in nevarno stopnjevanje konflikta", poroča Al Džazira.

Palestinski premier Mohamed Štaje je Ben-Gvira obtožil, da poskuša spremeniti muslimansko sveto območje "v judovski tempelj", kar je cilj številnih na izraelski skrajni desnici.

Kdo je Ben-Gvir

Itamar Ben-Gvir je vodja stranke Judovska moč. Gre za skrajnodesnega politika s stališči, ki so sporna celo v Izraelu. Leta 2007 je bil tako obsojen zaradi rasističnega hujskanja (njegovi podporniki med pohodi po okupiranem delu Jeruzalema radi vzklikajo "Smrt Arabcem") in podpore organizaciji Kah, ki jo je vodil rabin Meir Kahane in je bila v Izraelu (in ZDA) označena za teroristično organizacijo.

Kahane je med drugim pozival k odvzemu državljanstva izraelskim državljanom palestinskega rodu. Ben-Gvir je imel do vstopa v politiko doma obešeno sliko Baruha Goldsteina, ki je leta 1994 v mošeji v Hebronu na okupiranem Zahodnem bregu pobil 29 Palestincev.

Zaskrbljenost zaradi Ben-Gvirove poteze so izrazile tudi ZDA, največji politični in vojaški podpornik Izraela.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je dejala, da bi bila sprememba statusa quo svetih krajev v Jeruzalemu nesprejemljiva, tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Ned Price pa je izrazil globoko zaskrbljenost ZDA zaradi obiska, ki bi lahko izzval nasilje.

Generalni sekretar Antonio Guterres je pozval vse, naj se vzdržijo potez, ki bi lahko zaostrile napetosti na svetih krajih in v njihovi okolici.

Medtem so ZAE in Kitajska pozvali k seji Varnostnega sveta ZN-a, ki naj bi bila po izjavah diplomatov za Reuters v četrtek.

Preložen Netanjahujev obisk v ZAE

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je sicer dejal, da je "zavezan strogemu ohranjanju statusa quo, brez sprememb, na Tempeljskem griču", območju, na katerem stoji mošeja Al Aksa in je več stoletij pod muslimanskim upravljanjem.

V torek so izraelski mediji poročali, da je bil Netanjahujev obisk ZAE predviden za naslednji teden, preložen na februar. Viri blizu izraelskemu premierju sicer zanikajo, da bi bilo to povezano z incidentom na območju Al Akse.

Mošeja Al Aksa, tretji najsvetejši kraj za muslimane, stoji v starem, vzhodnem delu Jeruzalema, ki ga je Izrael vojaško zasedel v vojni leta 1967. Od takrat je to območje skupaj z Zahodnim bregom in Gazo ter sirsko golansko planoto pod izraelsko vojaško okupacijo. Izrael si je v nasprotju s preostalimi okupiranimi palestinskimi ozemlji leta 1980 v nasprotju z mednarodnim pravom priključil Vzhodni Jeruzalem.