Antony Blinken (levo) in Jair Lapid. Foto: Reuters
Antony Blinken (levo) in Jair Lapid. Foto: Reuters

"Menim, da sta predsednik Biden in Bela hiša sinoči poudarila, da predsednik Putin preprosto ne more biti pooblaščen za vojno ali agresijo proti Ukrajini ali komur koli drugemu," je dejal Blinken med obiskom Jeruzalema. "Kot veste in ste že večkrat slišali, nimamo strategije za spremembo režima v Rusiji ali kjer koli drugje," je dejal novinarjem.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sobotnem govoru v Varšavi o ruskem predsedniku Vladimirju Putinu ob ruski invaziji v Ukrajini dejal: "Za božjo voljo, ta človek ne more ostati na oblasti."

V Kremlju so v odzivu sporočili: "O tem ne odloča Biden. Predsednika Rusije izvolijo Rusi."

Bela hiša je pozneje poudarila, da Biden z izjavo ni pozival k spremembi režima v Rusiji, ampak so bile izjave namenjene pripravi svetovnih demokracij na daljši konflikt in poudarjanje tega, da Putin ne sme izvajati oblasti nad sosednjimi državami.

Sorodna novica Biden: Putin ne more ostati na oblasti. Kremelj: O tem ne odloča Biden.

Macron svari pred verbalnim stopnjevanjem napetosti

Na Bidnove besede se je medtem odzval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, poroča BBC. Posvaril je pred verbalnim stopnjevanjem napetosti glede vojne v Ukrajini. Za francoske medije je dejal, da sta cilj premirje v Ukrajini in nato umik ruskih enot. Poudaril je, da to ne bo mogoče s stopnjevanjem dejanj ali besed.

ZDA in Izrael bodo preprečevali jedrsko oborožitev Irana

Blinken se je sicer v Jeruzalemu srečal z izraelskim zunanjim ministrom Jairom Lapidom. Prvi diplomat Izraela je po srečanju zatrdil, da bodo ZDA in Izrael še naprej sodelovali pri preprečevanju jedrsko oboroženega Irana.

"Imamo nesoglasja glede jedrskega sporazuma in njegovih posledic, a odprt in pošten dialog je del moči našega prijateljstva," je dejal Lapid na skupni konferenci z Blinknom.

Administracija predsednika Bidna meni, da je vrnitev k polnemu izvajanju sporazuma najboljši način, da se iranski program vrne v okvir, v katerem je bil pred tem, ko so ZDA pod vodstvom nekdanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma, je v Jeruzalemu dejal Blinken.

Izrael nasprotuje jedrskemu sporazumu pod trenutnimi pogoji

Izraelska vlada je odločno nasprotovala pogojem sporazuma iz leta 2015 in dejala, da ponovna aktivacija prvotnega sporazuma ne zadostuje za omejitev iranske grožnje. Vendar pa je Blinken zagotovil, da ko gre za najpomembnejši element, se Izrael in ZDA strinjajo. Obe državi sta namreč zavezani in odločeni, da Iran nikoli ne bo pridobil jedrskega orožja.

Lapid je dejal, da Izrael kljub razlikam z Washingtonom ostaja v odprtem in iskrenem dialogu. "Izrael bo storil vse, kar je po našem mnenju potrebno za ustavitev iranskega jedrskega programa. Kar koli. Z našega vidika iranska grožnja ni teoretična. Iranci želijo uničiti Izrael. To jim ne bo uspelo," je še dejal.

Borrell napovedal, da sporazum kmalu obnovljen

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je konec tedna dejal, da bo dogovor z Iranom verjetno obnovljen "v nekaj dneh". Pogajanja med Iranom na eni ter Združenim kraljestvom, Kitajsko, Francijo, Nemčijo in Rusijo na drugi strani o oživitvi tega jedrskega sporazuma neposredno potekajo že več mesecev. ZDA v pogajanjih sodelujejo posredno.

Blinken na obisku v Izraelu in Palestini