Josep Borrell. Foto: EPA
Josep Borrell. Foto: EPA

"Tveganje, da bo ta vojna prizadela jug Libanona in se razširila, je vsak dan večje," je dejal Borrell ob prihodu na zasedanje Sveta EU-ja za zunanje zadeve v Luxembourgu.

Razmere na izraelsko-libanonski meji, kjer se izraelske sile in pripadniki libanonskega gibanja Hezbolah vsakodnevno obstreljujejo, se zaostrujejo, je dejal Borrell in posvaril, da "smo na pragu vojne, ki se širi".

Hezbolah, ki ga podpira Iran, je okrepil obstreljevanje Izraela, ki ga podpira Zahod, kmalu po Hamasovem napadu na jugu Izraela 7. oktobra lani in skoraj devetmesečni obsežni ofenzivi, ki jo je izraelska vojska sprožila v Gazi.

Prejšnji teden je izraelska vojska sporočila, da so potrdili načrt za ofenzivo tudi v Libanonu.

Nemška ministrica odhaja na Bližnji vzhod

Zaostrovanje razmer med Izraelom in Libanonom skrbi tudi nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock. Ob prihodu na zasedanje v Luxembourgu je opozorila, da bi bila "nadaljnja eskalacija katastrofa za vse ljudi v regiji".

Baerbock, ki bo po srečanju odpotovala na Bližnjih vzhod, kjer se bo v torek v Izraelu, na okupiranem Zahodnem bregu in v Libanonu srečala s tamkajšnjimi vodilnimi predstavniki, je ponovila svoj poziv k prekinitvi ognja v Gazi v skladu s predlogi ameriškega predsednika Joeja Bidna.

V povezavi s temi predlogi je Borrell dejal, da tako Hamas kot Izrael ne kažeta politične volje, da bi podprla Bidnov načrt za prekinitev ognja. Dodal je, da nujno potrebujemo premirje, ki bi omogočilo vstop humanitarne pomoči v Gazo.

Z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem sta v skupni izjavi opozorila na katastrofalne razmere pri dostavi humanitarne pomoči v Gazo.

"Dostava kakršne koli pomembne humanitarne pomoči v Gazi je postala skoraj nemogoča," sta zapisala. Kot sta še opozorila, se sestradani civilisti zatekajo k obupanim ukrepom, da bi dobili dostop do omejene pomoči, ki priteka na okupirano območje.

Napoved začasnih "taktičnih premorov" za dostavo humanitarne pomoči v Gazi, ki jih je naznanila izraelska vojska, ni izboljšala varnostnega okolja za humanitarne delavce na terenu, sta sporočila v v nedeljo objavljeni izjavi, vse vpletene strani v spor pa znova pozvala, naj izpolnijo svoje obveznosti v skladu z mednarodnim pravom.