Foto: Reuters
Foto: Reuters

"To, kar se dogaja na območju Gaze s palestinskim ljudstvom, se ni zgodilo v nobenem drugem obdobju v zgodovini. Pravzaprav se je: ko se je Hitler odločil pobiti Jude," je Lula dejal novinarjem med 37. vrhom Afriške unije v Adis Abebi. Dejal je še, da to, "kar se dogaja v Gazi, ni vojna, ampak genocid".

"To ni vojna med vojaki in vojaki, je vojna med visoko pripravljeno vojsko ter ženskami in otroki," je dejal.

Netanjahu: Gre za sramotne izjave

Zunanje ministrstvo v Jeruzalemu je sporočilo, da bo brazilskega veleposlanika poklicalo na zagovor. "Nihče ne bo postavil pod vprašaj izraelske pravice do obrambe," je na X-u zapisal izraelski zunanji minister Izrael Kac in dodal, da bo veleposlanika na pogovor poklical v ponedeljek.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je izjave brazilskega predsednika označil za "sramotne". "To sta trivializacija holokavsta in poskus napada na judovsko ljudstvo in pravico Izraela do samoobrambe. Primerjati Izrael z nacisti in Hitlerjem pomeni prestopiti rdečo črto," je Netanjahu dejal v izjavi.

Brazilska predsedniška palača in zunanje ministrstvo se nista takoj odzvala na prošnjo za komentar.

Brazilska izraelska konfederacija je v izjavi dejala, da so Lulove izjave "perverzno izkrivljanje resničnosti" in "žalijo spomin na žrtve holokavsta in njihove potomce", ter njegovo vlado obtožila "skrajnega in neuravnoteženega" stališča do konflikta.

Lula je tudi obsodil prekinitev humanitarne pomoči palestinski Agenciji ZN-a za begunce (UNRWA) in pozval k preiskavi napak brez prekinitve financiranja za pomoč tistim, ki jih je prizadel "genocid".

Kot je poročala Al Džazira, se je Lula v soboto srečal s palestinskim premierjem Mohamedom Štajehom in mu dejal, da bo Brazilija povečala svoj prispevek agenciji UNRWA, ter druge države pozval, naj storijo enako. "Ko vidim, kako bogati svet oznanja, da ustavlja svoje prispevke za humanitarno pomoč Palestincem, si samo predstavljam, kako velika je politična zavest teh ljudi in kako velik je duh solidarnosti v njihovih srcih," je dejal Lula. "Nehati moramo biti majhni, ko je potrebno, da smo veliki."