Po neuradnih podatkih je bila volilna udeležba zelo nizka. Foto: EPA
Po neuradnih podatkih je bila volilna udeležba zelo nizka. Foto: EPA

Iransko notranje ministrstvo je sporočilo, da v Teheranu vodi skupina kandidatov, povezanih z Iransko revolucionarno gardo. Neuradni izidi po poročanju Reutersa kažejo, da naj bi konservativci osvojili 178 sedežev v 290-članskem parlamentu, neodvisni kandidati 43 in zmerni kandidati 17.

V nekaterih volilnih enotah, kjer kandidati niso osvojili potrebnih 20 odstotkov glasov, bodo volitve ponovili aprila.

Po podatkih državne volilne komisije so do danes zjutraj v 41 volilnih enotah po Iranu prešteli 1.063.860 glasov. Prešteti morajo glasove v še 167 volilnih enotah, vključno s tistimi v večjih provincah, kot sta Teheran in Fars, je poročala iranska tiskovna agencija Isna.

"Končne izide bomo poskušali objaviti nocoj, če nam to ne bo uspelo, pa v nedeljo," je za državno televizijo povedal tiskovni predstavnik volilne komisije Esmail Mousavi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Štetje glasov bo torej še trajalo, kljub temu pa tiskovne agencije, ki so blizu konservativnim strankam, že napovedujejo veliko zmago njihovih kandidatov. Neuradni podatki tiskovne agencije Fars tako kažejo, da je že znana zasedba 183 od 290 poslanskih sedežev. Med temi naj bi jih konservativci osvojili 135, reformisti 20 in neodvisni kandidati 28.

Nizka udeležba zaradi razočaranja državljanov

Volitve je zaznamovala nizka udeležba, zlasti zaradi razočaranja državljanov nad neizpolnjenimi obljubami in slabega upravljanja države, katere gospodarstvo hromijo stroge sankcije ZDA.

Poleg tega so bile volitve za številne Irance in Iranke, ki so v preteklosti podpirali predsednika Hasana Rohanija, že vnaprej izgubljene, zaradi česar naj bi množično abstinirali. Svet varuhov, ki potrjuje kandidate za volitve in je zvest ajatoli Aliju Hameneju, je po poročanju BBC-ja pred volitvami diskvalificiral več kot 16.000 ljudi, vključno 90 večinoma reformističnih trenutnih poslancev, ki se tako niso mogli potegovati za poslanski sedež.

Volilne oblasti so v petek trikrat podaljšale glasovanje, tako da so bila volišča namesto do 18. ure po krajevnem času odprta do polnoči. Volilna udeležba je bila po prvih neuradnih podatkih izjemno nizka. Po poročanju agencije Fars je bila po vsej državi do 18. ure okoli 40-odstotna, v Teheranu pa zgolj 30-odstotna, kar bi bila najnižja volilna udeležba od islamistične revolucije leta 1979.