Protestniki v Gazi so pozvali k predsedniškim in parlamentarnim volitvam. Foto: Reuters
Protestniki v Gazi so pozvali k predsedniškim in parlamentarnim volitvam. Foto: Reuters

Shod je sklicalo Ljudsko gibanje za narodno rešitev, ki združuje Hamas in druge Abasove nasprotnike na območju Gaze. Člani Palestinske osvobodilne organizacije (PLO), ki ji predseduje Abas, se zborovanja niso udeležili, udeležbo so zavrnili tudi pripadniki Islamskega džihada.

"To je zgodovinski trenutek, ko stojimo nasproti krivičnosti in tiraniji," je v izjavi za javnost zapisalo Ljudsko gibanje za narodno rešitev. "Poudarjamo, da nismo sužnji voditelja. Prišli smo, da bi pozvali k splošnim volitvam, vključno s predsedniškimi, parlamentarnimi in lokalnimi volitvami," so dodali. Demonstranti so poudarili, da se Palestinci sami odločajo o svoji usodi. Pozvali so h koncu "Abasove politike tiranije".

Protestniki z listki
Protestniki z listki "odidi". Foto: Reuters

Zahtevali so tudi boljšo oskrbo z električno energijo, ki jo trenutno dobivajo v osemurnih intervalih. Protestirali so tudi proti dvanajstletni izraelski zapori Gaze. Oblasti so pozvali k polnemu plačilu zaposlenih v javnem sektorju. Abas je v zadnjih mesecih namreč plače v Gazi znižal.

Abas že dalj časa pritiska na Hamas, da bi ga prisilil v implementacijo vrste spravnih sporazumov, ki naj bi končali notranji razkol med Palestinci. Vsi poskusi končanja spora med največjima strankama Hamas in Fatah so do zdaj propadli. Palestinski parlament se ni sešel že od leta 2007, ko je Hamas prevzel nadzor nad Gazo in od tam pregnal Fatahove sile.

Abas tudi deset let po izteku mandata na položaju

83-letni Mahmud Abas. Foto: Reuters
83-letni Mahmud Abas. Foto: Reuters

Mandat 83-letnega Abasa bi se moral izteči leta 2009, a je ostal na položaju, saj odtlej ni bilo volitev. Palestinski predsednik se udeležuje vrha članic Evropske unije in Arabske lige, kjer se je po navedbah palestinske tiskovne agencije Wafa sešel z egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom Al Sisijem. Egipt je že večkrat posredoval v sporih med Fatahom in Hamasom.

Abasovi podporniki so v mestu Hebron na okupiranem Zahodnem bregu pripravili protidemonstracije.

V petek vojska ustrelila 15-letnika

V petek se je ob meji med Gazo in Izraelom znova zbralo okoli 8.000 palestinskih protestnikov, poroča Jerusalem Post. Protestniki so sežigali gume in na izraelsko vojsko metali kamenje. Vojska je odgovorila s streljanjem s pravimi in gumijastimi naboji in pri tem ubila 15-letnika. Pretekli mesec je poročilo Zdravnikov brez meja razkrilo, da je bilo v desetih mesecih, kolikor trajajo palestinski protesti na mejnih točkah, 6.174 Palestincev ranjenih s pravimi naboji, ki jih je izstrelila izraelska vojska.

Sorodniki objokujejo smrt 15-letnega Jousifa Al Dajaha. Foto: Reuters
Sorodniki objokujejo smrt 15-letnega Jousifa Al Dajaha. Foto: Reuters

Obsežne izraelske vojaške vaje ob meji z Gazo

Ta je v nedeljo sporočila, da ob meji z Gazo začenja nepričakovano in obsežno vojaško vajo, v kateri simulirajo številne vojne scenarije. Tridnevna vaja bo vključevala sile iz celotne vojske, "vključno s kopenskimi silami, oklepniki, topništvom in letali", navaja The Times of Israel.