Dogodek v prekopu že vpliva na cene nafte. Foto: EPA
Dogodek v prekopu že vpliva na cene nafte. Foto: EPA

Incident se je zgodil v torek severno od sueškega pristanišča. Ladja za prevoz zabojnikov Ever Given, registrirana v Panami, je bila iz Kitajske namenjena v Rotterdam na Nizozemskem in je plula skozi prekop na poti do Sredozemskega morja.

Ladja, dolga 400 in široka 59 metrov, je v peščenem neurju zavila s predvidene poti in nasedla. Satelitski posnetki kažejo, da je obtičala diagonalno in bolj ali manj zaprla celoten kanal.

V sredo je zato na območju nastal velik zastoj ladij, ki so ga skušali sprostiti tako, da so začasno odprli starejši del kanala. Egiptovski organ SCA, ki upravlja prekop, je obenem sporočil, da skušajo 200.000 ton težko plovilo na vse načine čim prej znova splaviti, med drugim z vlačilci in izkopavanji oziroma širjenjem tistega dela kanala, kjer je ladja nasedla.

Reševanje ladje bi lahko trajalo več tednov

Lastnik ladje, japonsko podjetje Šoei Kisen Kaiša, je nato danes sporočil, da se pri poskusih splaviti ladjo spopadajo z "izjemnimi težavami", in se obenem opravičil vsem prizadetim. SCA pa je sporočil, da "začasno ustavlja promet" skozi kanal. Poznavalci ocenjujejo, da bi reševanje ladje lahko trajalo več dni, če ne celo tednov, poroča AFP.

Posledice tega bo čutila tudi svetovna trgovina, kar se je danes že odrazilo v padcu cen nafte.

Več kot 150 let star Sueški prekop, ki predstavlja najkrajšo in najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo, je ena najpomembnejših trgovinskih poti na svetu, saj po njem poteka okoli 10 odstotkov vse mednarodne pomorske trgovine. Lani je čez prekop plulo skoraj 19.000 ladij.

Sueški prekop neprevozen zaradi obtičalega tankerja