Egiptovske oblasti zatirajo istospolno usmerjene prebivalce. Foto: Reuters
Egiptovske oblasti zatirajo istospolno usmerjene prebivalce. Foto: Reuters

V intervjuju je istospolno usmerjeni gost, čigar identiteta je bila skrita, govoril o življenju kot spolni delavec, poroča BBC.

V pogovoru z voditeljem, ki je sicer že večkrat izrazil svoja homofobna stališča, je gej izrazil obžalovanje zaradi svoje istospolne usmerjenosti.

Egiptovski najvišji organ, pristojen za medije, vrhovni svet za medijsko regulacijo, je nemudoma za dva tedna ugasnil zasebno televizijsko postajo LTC, pri čemer so navedli "profesionalne kršitve".

Poleg zaporne in denarne kazni je sodišče za prekrške Al Gietiju dosodilo tudi opazovanje za eno leto po koncu prestajanja zaporne kazni, je dejal odvetnik Samir Sabry, znan po tem, da toži slavne ljudi. Obsojenec se lahko na sodbo pritoži.

Egiptovski svet za medije je prepovedal prikaz homoseksualnosti na vseh medijih po tem, ko je bila na koncertu v Kairu leta 2017 razobešena mavrična zastava v podporo LGBT-skupnosti v konservativni državi.

Zatiranje LGBT-skupnosti

Istospolna usmerjenost v Egiptu ni izrecno kriminalizirana, a oblasti stopnjujejo zatiranje LGBT-skupnosti. Tako pogosto aretirajo ljudi, ki jih sumijo konsenzualnega homoseksualnega obnašanja in jih obtožujejo "razuzdanosti", nemoralnosti in bogokletstva.

Oblasti se naslanjajo na zakon o prostituciji iz leta 1961, ki kriminalizira "razuzdanost", in jo uporabljajo za obtožbe zoper ljudi, ki jih sumijo konsenzualnih istospolnih odnosov.