Erdogan od izraelske ofenzive med največjimi kritiki Netanjahuja. Foto: AP
Erdogan od izraelske ofenzive med največjimi kritiki Netanjahuja. Foto: AP

"V čem se Netanjahu razlikuje od Hitlerja," je na podelitvi znanstvenih nagrad v Ankari zbrane retorično vprašal Erdogan. Po njegovih besedah izraelska ofenziva na območju Gaze ni nič manj od tistega, kar so pod Hitlerjem počeli nacisti.

"Bogatejši je od Hitlerja, dobiva podporo Zahoda. Vse vrste podpore iz ZDA. In kaj so naredili z vso to podporo? Ubili so več kot 20.000 prebivalcev Gaze," je dejal Erdogan o izraelskem premierju.

Ob tem je Erdogan poudaril, da so institucije – med drugim Varnostni svet ZN-a, Evropska unija, novinarske organizacije in univerze, ki se predstavljajo kot "apostoli demokracije" – zaradi izraelskih napadov na Gazo popolnoma odpovedale.

Dodal je še, da se akademiki po vsem svetu, ki imajo pogum obsoditi dejanja Izraela, spopadajo z enakim pritiskom in grožnjami kot do nacizma kritični akademiki pred 80 leti. Pri tem je omenil akademike v ZDA in drugje, ki naj bi jih odpustili ali obsodili, ker so se zavzeli za Palestince. Dodal je, da so vrata turških univerz za te akademike in znanstvenike odprta.

Turški predsednik je od začetka spopadov med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas 7. oktobra že večkrat kritiziral zahodne države zaradi podpore Izraelu in Netanjahuju. V začetku meseca se je med drugim zavzel za sojenje izraelskemu premierju za vojne zločine, Izrael pa označil za teroristično državo.

Netanjahu ni ostal dolžan Erdoganu. Foto: Reuters
Netanjahu ni ostal dolžan Erdoganu. Foto: Reuters

"Erdogan izvaja genocid nad Kurdi"

Netanjahu se je kmalu odzval na izjave Erdogana in mu očital, da je zadnji, ki lahko pridiga Izraelu. "Erdogan, ki izvaja genocid nad Kurdi in je svetovni rekorder po zapiranju novinarjev, ki nasprotujejo njegovi vladavini, je zadnji, ki nam lahko pridiga o morali," je dejal.

Po Netanjahujevih besedah je izraelska vojska najbolj moralna vojska na svetu, ki se bojuje proti "najbolj odvratni in kruti teroristični organizaciji na svetu", pri čemer je imel v mislih Hamas in Islamsko državo, skupini, ki sta po njegovih besedah zagrešili zločine proti človeštvu, navaja izraelski časopis Times of Israel.

Na Erdoganove besede se je odzval tudi opozicijski voditelj in minister brez portfelja v Netanjahujevi krizni vladi Beni Ganc. Dejal je, da gre pri izjavah turškega predsednika za izkrivljanje resničnosti in zaničevanje spomina na holokavst. Ob tem je poudaril, da je uničenje Hamasa eksistenčna nujnost in moralni imperativ Izraela.