"Maščevanje, smrt Arabcem," se bere napis v hebrejščini, ki naj bi ga v palestinski vasi Turmus Aja na Zahodnem bregu zapisali judovski naseljenci. Foto: AP

Svet EU-ja je na seznam tistih, proti katerim veljajo sankcije, uvrstil radikalno desničarsko judovsko skupino Lehava in radikalno mladinsko skupino Hilltop Youth, katere člani so znani po nasilnih dejanjih proti Palestincem in njihovim vasem na Zahodnem bregu.

Na seznamu sta tudi vodilna predstavnika skupine Hilltop Youth Meir Etinger in Eliša Jered. Oba sta bila vpletena v smrtonosne napade na Palestince v letih 2015 in 2023.

Sankcije je Evropska unija uvedla tudi proti Nerii Ben Pazi, ki je od leta 2021 obtožena večkratnih napadov na Palestince, in Jinonu Leviju, ki je sodeloval v nasilju nad sosednjimi vasmi iz svoje nezakonite judovske naselbine.

Posameznikom, za katere veljajo sankcije, je prepovedan vstop v EU in potovanje po Evropski uniji ter poslovanje z državljani Evropske unije, zamrznjena pa so tudi vsa njihova sredstva ali računi v EU-ju.

Ukrepe je Svet EU-ja uvedel v okviru režima sankcij EU-ja, namenjenega kaznovanju kršitev človekovih pravic. Sankcije veljajo proti skupno 108 pravnim in fizičnim osebam ter 28 organizacijam iz več držav.

Odločitev EU-ja sledi podobnim ukrepom ZDA in Velike Britanije. Britanska vlada je februarja uvedla sankcije proti štirim posameznikom, vključno z vodji dveh naselbin.

Požgani palestinski domovi v eni od akcij judovskih naseljencev ta teden. Foto: Reuters
Požgani palestinski domovi v eni od akcij judovskih naseljencev ta teden. Foto: Reuters

ZDA s sankcijami nad dve organizaciji

ZDA so marca uvedle sankcije proti trem posameznikom in dvema nezakonitima naselbinama, v petek pa so uvedle sankcije proti dvema subjektoma, ki naj bi pomagala zbrati več 10.000 dolarjev za dva nasilna skrajneža na Zahodnem bregu, proti katerima so ZDA že prej uvedle sankcije.

Ena organizacija, Mount Hebron Fund, je lansirala spletno kampanjo za zbiranje sredstev za judovskega naseljenca Jinona Levija, za katerega so zbrali 140.000 dolarjev. Proti Leviju je ameriško finančno ministrstvo sankcije uvedlo 1. februarja, in sicer ker je vodil skupino naseljencev, ki so napadli palestinske in beduinske civiliste, požgali njihova polja in uničili njihovo lastnino.

Druga organizacija, Šlom Asiraič, pa je na spletni strani za množično financiranje zbrala 31.000 dolarjev za Davida Chaia Chasdaia, pobudnika in voditelja izgredov, v katerih so judovski naseljenci požigali vozila in domove Palestincev v Huvari, pri čemer je bil en palestinski civilist ubit.

"Taka dejanja teh organizacij spodkopavajo mir, varnost in stabilnost na Zahodnem bregu. Še naprej bomo z ukrepi, ki so nam na voljo, zagotovili, da ti posamezniki za svoja dejanja odgovarjajo," je v izjavi sporočil namestnik finančnega ministra Wally Adeyemo.

Ministrstvo je uvedlo sankcije tudi proti skrajnežu Ben-Zionu Gopsteinu, ustanovitelju in voditelju že omenjene skupine Lehava, ki nasprotuje judovski asimilaciji z Nejudi in izvaja nasilne napade na Palestince.