Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropska komisija je sporočila, da bo zadržala del plačila v vrednosti 82 milijonov evrov agenciji ZN-a za podporo palestinskim beguncem UNRWA, vendar bo letos povečala celotno pomoč za 68 milijonov evrov.

UNRWA zagotavlja pomoč in osnovne storitve Palestincem, ki jih je zajela vojna v Gazi, vendar se je znašel v krizi, potem ko je Izrael zatrdil, da je bilo 12 od 13.000 uslužbencev agencije vpletenih v napad Hamasa 7. oktobra lani.

Agencija je po obtožbah odpustila vse osebje, osumljeno sodelovanja s Hamasom. Vendar so številni večji donatorji, vključno z ZDA, Veliko Britanijo in več državami Evropske unije, ustavili plačila agenciji ali sporočili, da ne bodo odobrili novega financiranja, dokler se zadeva ne razreši.

UNRWA se strinja z revizijo

V sporočilu za javnost so v UNRWA-ju pozdravili preiskavo, ki jo izvaja urad ZN-a za notranji nadzor, in vzpostavitev neodvisne preiskovalne skupine pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna.

Agencija je zagotovila, da bo preiskala svoje uslužbence, ki so obtoženi terorističnih dejanj. Prav tako se je strinjala z revizijo neodvisnih zunanjih strokovnjakov, ki jih je imenoval EU. V okviru te revizije bodo pregledali nadzorne sisteme, namenjene preprečevanju morebitne vpletenosti njenih zaposlenih v teroristične dejavnosti. Agencija se je strinjala tudi z okrepitvijo svojega oddelka, pristojnega za notranje preiskave.

Evropska komisija je zato izplačala prvi obrok v vrednosti 50 milijonov evrov od skupnih 82 milijonov evrov. Drugi in tretji obrok po 16 milijonov evrov finančne podpore bodo izplačali kasneje, če bo agencija izpolnila svoje obveznosti po dogovoru.

Lazzarini: Plačilo je nujno potrebno

Evropska komisija je ena največjih donatoric UNRWA-ja. Vodja agencije Phillippe Lazzarini je prejšnji mesec dejal, da je plačilo Bruslja v vrednosti 82 milijonov evrov, ki bi zapadlo konec februarja, "nujno potrebno".

Lazzarini je dejal, da bo izplačilo 50 milijonov evrov podprlo UNRWA pri zagotavljanju "življenjsko pomembnih in bistvenih storitev" palestinskim beguncem. Dejal je, da agencija sodeluje pri zunanjem pregledu svojega dela.

"Celotno izplačilo prispevka EU-ja je ključnega pomena za agencijo, da še naprej deluje na zelo nestabilnem območju," je dejal. Znesek, ki ga je nakazala Evropska komisija, je namenjen kritju dejavnosti UNRWA-ja, vključno s plačami osebja v letošnjem letu, so povedali uradniki.

Komisija je sporočila, da bo dodelila dodatnih 68 milijonov evrov "za pomoč palestinskemu prebivalstvu v regiji, ki se bo izvajala prek mednarodnih partnerjev, kot sta Rdeči križ in Rdeči polmesec".

"Palestincem v Gazi in drugod v regiji stojimo ob strani. Nedolžni Palestinci ne bi smeli plačevati cene za zločine teroristične skupine Hamas," je dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Spopadajo se s strašnimi razmerami, pri čemer so zaradi nezadostne količine hrane in drugih osnovnih potrebščin ogrožena njihova življenja."

Poleg donacije za poslovanje bo komisija letos namenila do 125 milijonov evrov za posebne projekte humanitarne pomoči Palestincem.