Egiptovski zunanji minister se bo pozneje sešel s predsednico države, premierjem in gospodarskim ministrom. Foto: Twitter/Ministrstvo za zunanje zadeve
Egiptovski zunanji minister se bo pozneje sešel s predsednico države, premierjem in gospodarskim ministrom. Foto: Twitter/Ministrstvo za zunanje zadeve

"Slovenija od vsega začetka poziva k trajnemu premirju v Gazi. Priča smo humanitarni katastrofi in nevzdržnemu številu umrlih. Samo premirje bo prineslo mir, Egipt pa ima pri tem pomembno strateško vlogo," je poudarila Fajon in izrazila upanje, da bo kmalu doseženo premirje.

Egiptovskemu kolegu se je zahvalila za pomoč pri evakuaciji slovenske družine iz Gaze in za zavzeto delo Egipta v pogajanjih med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas.

Šukri je medtem pohvalil stališče Slovenije do dogajanja v Gazi in pozval k čimprejšnji sklenitvi premirja. "Konflikt bo mogoče rešiti le z vzpostavitvijo dveh držav in s tem, da se poskrbi tako za varnost Izraela kot Palestincev," je pojasnil.

Obsodil je prisilno razseljevanje prebivalcev Gaze. "Mednarodna skupnost mora jasno ukrepati proti tistim, ki so odgovorni za prisilno razseljevanje prebivalcev," je poudaril. Prepričan je, da bi krepitev izraelskih vojaških dejavnosti na jugu Gaze le še zaostrilo razmere v enklavi. Ob tem pa je opozoril, da se prebivalci severa Gaze spopadajo s hudo lakoto in da hrane primanjkuje tudi na jugu.

Prav tako je zavrnil nedavna medijska poročanja o morebitni zamrznitvi mirovnega sporazuma med Izraelom in Egiptom v primeru obsežne izraelske vojaške operacije v Rafi. "Egipt bo sporazum, sklenjen pred več kot 40 leti, spoštoval, dokler ga bo spoštoval Izrael," je dodal.

Šukri in Fajon sta razpravljala tudi o napetostih v Rdečem morju. "Gre za eno najpomembnejših svetovnih trgovinskih poti, zato si je treba prizadevati za stabilizacijo razmer. Zavedamo se mogočih posledic, saj je naša Luka Koper eno najpomembnejših trgovinskih vozlišč v Evropi," je pojasnila Fajon.

Kritične besede egiptovskega zunanjega ministra

Odnosi med državama odlični

Po navedbah zunanjega ministrstva je Egipt najpomembnejši gospodarski partner Slovenije v Afriki. Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični, a da obstaja še veliko neizkoriščenih možnosti za sodelovanje.

Kot morebitna področja za krepitev sodelovanja sta izpostavila informacijsko-komunikacijske tehnologije, umetno inteligenco, izobraževanje, znanost, turizem, kmetijstvo in šport.

"Poseben poudarek smo namenili tudi področju voda, kjer se bo nadaljeval dialog v smeri podpisa memoranduma za upravljanje voda v bližnji prihodnosti," je dodala Fajon.

Ministra sta se udeležila drugega zasedanja skupne slovensko-egiptovske komisije za gospodarsko sodelovanje. Šukri pa se je v okviru uradnega obiska sešel tudi s predsednico republike Natašo Pirc Musar, premierjem Robertom Golobom in gospodarskim ministrom Matjažem Hanom.

Tako s premierjem kot s predsednico je zunanji minister razpravljal o razmerah na Bližnjem vzhodu. "Zahvalila sem se mu za pomembno vlogo, ki jo ima Egipt v prizadevanjih za mir pri vojni v Gazi, še posebej pri zagotavljanju humanitarne pomoči," je na omrežju X zapisala Pirc Musar. Ob tem je ponovila poziv po takojšnji prekinitvi spopadov, doslednem spoštovanju mednarodnega prava, humanitarnega prava in človekovih pravic ter izpustitvi talcev na obeh straneh.