Zapor Rumije v vzhodnem delu Bejruta. Foto: EPA
Zapor Rumije v vzhodnem delu Bejruta. Foto: EPA

Hanibal Gadafi je zaprt od leta 2015, potem ko so ga ugrabili v sosednji Siriji, kjer je živel kot politični begunec. Ugrabili so ga Libanonci, ki so zahtevali informacije o usodi šiitskega klerika Muse Al Sadra, ki je pred 45 leti izginil v Libiji.

Nato so ga prevzele libanonske oblasti, ki ga brez sojenja držijo v zaporu v Bejrutu, poroča AP.

Gadafijev odvetnik Paul Romanos je dejal, da je njegova stranka gladovno stavko začela v soboto in da je pri tem "resna ter jo bo nadaljevala do konca".

"Kako je lahko politični begunec vsa ta leta zaprt brez poštenega sojenja?" je vprašal Gadafi, sicer libijski državljan, ki je poročen z Libanonko.

Tisti, ki se, zdaj ko gladovno stavka, do njega obnašajo "nepravično", bodo odgovorni za posledice, je dejal. Po njegovih besedah je "prišel čas, da se zakon osvobodi iz rok politikov".

Klerik izginil leta 1978

Libanonski klerik Al Sadr je v Libiji izginil leta 1978, njegova družina pa meni, da bi lahko bil še v živ v libijskem zaporu. Večina Libanoncev sicer misli, da je mrtev. Star bi bil namreč 94 let. Bil je ustanovitelj šiitske politične in vojaške skupine, ki je sodelovala v libanonski državljanski vojni, ki se je začela leta 1975.

Libija je vztrajala, da je Al Sadr z dvema sodelavcema leta 1978 zapustil Tripoli in odletel v Rim. Bil naj bi žrtev spopadov za moč med šiiti.

Večina Al Sadrovih privržencev pa je prepričanih, da je Moamer Gadafi ukazal, da ga ubijejo zaradi spora glede libijskih plačil libanonskim borcem.