Palestinska deklica ob vrnitvi v Gazo gleda skozi okno avtomobila. Foto: Reuters
Palestinska deklica ob vrnitvi v Gazo gleda skozi okno avtomobila. Foto: Reuters

Mednarodno priznana oblast (gibanje Fatah) je sporočila, da se umikajo z mejnega prehoda Rafah, potem ko je Hamas onemogočal njihovo delo in izvedel tudi več aretacij osebja.

Fatah je leta 2017 v sklopu dogovora o spravi med Palestinci, pri katerem je posredoval Egipt, prevzel nadzor nad mejnim prehodom Rafah, kar je odprlo promet v obe smeri. Vse od maja je mejni prehod obratoval vsak dan, navaja Al Džazira.

Edini izhod iz Gaze

Mejni prehod Rafa je po ocenah skupin za človekove pravice za približno 95 odstotkov dveh milijonov Palestincev na območju edina izstopna točka iz Gaze. Izrael Palestincem zaradi "varnostnih pomislekov" onemogoča vstop v državo.

Palestinski uradnik, ki vzdržuje tesne stike z Egiptom, je za Reuters povedal, da so se egiptovske oblasti po umiku osebja mednarodno priznane vlade odločile, da bo prehod Rafah odprt samo za Palestince, ki se vračajo v Gazo. Egiptovska omejitev je po njegovih navedbah pokazala "razočaranje nad padcem dogovora o spravi iz leta 2017".

"Za prehod Rafah ni alternative. To je edino okno, prek katerega lahko večina naših ljudi potuje ter išče možnosti za zdravljenje in izobrazbo," je po vrnitvi v Gazo iz Kaira povedal 48-letni Abu Šarek.

Pripadniki Hamasa so prevzeli nadzor nad mejnim prehodom Rafah. Foto: Reuters
Pripadniki Hamasa so prevzeli nadzor nad mejnim prehodom Rafah. Foto: Reuters

Vodja mejnega prehoda iz vrst Hamasa je sporočil, da je osebje končalo namestitev in je pripravljeno na nadzor mejnega prehoda. "Upamo, da bo egiptovska stran trajno odprla prehod, kot je to storila že v preteklosti, da je omogočila prehod bolnikom, študentom, državljanom tretjih držav in humanitarni pomoči," je še dejal uradnik Jehja Hamad.

Hamas je pred več kot desetletjem po državljanski vojni prevzel nadzor nad Gazo.