Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na srečanju s skupino študentov ob obletnici začetka zajetja talcev na ameriškem veleposlaništvu v Teheranu 4. novembra 1979 je iranski verski voditelj zatrdil, da poročila obveščevalnih služb kažejo, da je "sovražnik pripravil zarote za Teheran ter druga večja in manjša mesta v državi," ter omenil "vlogo ZDA pri nedavnih nemirih".

"Njihov načrt in cilj je, da bi jim iranski narod sledil in da bi bilo njihovo mnenje enako mnenju britanskih in ameriških voditeljev," je dodal.

Iran je prizorišče množičnih protestov od 16. septembra, ko je 22-letna Kurdinja Mahsa Amini umrla v policijskem pridržanju – tri dni po tem, ko jo je v Teheranu aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarcev, policija pa zavrača krivdo za njeno smrt.

V zadnjih tednih se je protestno gibanje razširilo na več univerz po državi. Na videoposnetkih, ki so jih delili na svetovnem spletu, je bilo videti študente, ki vzklikajo protivladna gesla, študentke pa so v znak protesta snele naglavne rute.

Hamenej je dejal, da "nekaterim najstnikom in mladim", ki so se udeležili protestov, tega ne zamerijo, saj so po njegovih besedah to otroci, njihov čustveni odziv in nerazumevanje dogajanja.

Pomembni so glavni režiserji teh incidentov, ki delujejo v ozadju z načrtom, je poudaril. Za vmešavanje in uporabo vseh sredstev je znova obtožil ZDA in Izrael, zaprisežena sovražnika islamske republike, ter "nekatere zahrbtne sile in skupine v Evropi".