Grafit na savdskem veleposlaništvu v Sani. Foto: Reuters
Grafit na savdskem veleposlaništvu v Sani. Foto: Reuters

"Izvedli smo vojaško operacijo, katere tarča je bila britanska ladja, ki je plula po Adenskem zalivu," je v objavi na družbenih omrežjih sporočil tiskovni predstavnik hutijevcev Jahja Sari.

Britanska agencija za pomorsko trgovino (UKMTO) je poročala o eksploziji 85 navtičnih milj vzhodno od Adena, jemenskega pristaniškega mesta.

Družba Helikon, ki upravlja ladjo, je sporočila, da je bilo plovilo v grški lasti in da so bili podatki, ki jih je navedel UKMTO, "informativni", ne da bi navedli več podrobnosti. Družba Helikon Shipping Enterprise ima pisarne v Londonu, Atenah in Dalianu na Kitajskem.

Britansko podjetje za pomorsko varnost Ambrey je prav tako poročalo, da je ladjo zadel eksplozivni izstrelek in povzročil manjše poškodbe. Člani posadke niso bili poškodovani, plovilo pa je nadaljevalo plovbo.

Varnostno podjetje je drugim plovilom svetovalo, naj bodo previdna, saj so hutijevci isti dan napadli več ladij, nekatere večkrat.

Hutijevci so od sredine novembra večkrat napadli trgovske ladje v Rdečem morju in ožini Bal Al Mandab, pri tem pa trdijo, da napade izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki so tarča silovitega bombardiranja izraelskih sil.

"Naši napadi imajo velik vpliv na sovražnika, kar je velik uspeh in zmaga," je v televizijskem nagovoru dejal vodja hutijevcev Abdulmalik Al Huti. Ob tem je pozval članice EU-ja, naj se ne vmešavajo v konflikt v Rdečem morju.

Zaradi napadov je več podjetij ustavilo potovanja po Rdečem morju in se odločilo za daljšo in dražjo pot okoli Afrike, ameriške in britanske enote pa so izvedle več povračilnih napadov na hutijevske položaje. Ameriška vojska je sporočila, da je v sredo uspešno prestregla sedem protiladijskih manevrirnih raket in več plovil brez posadke.

Hutijevci so sporočili, da jih to ne bo odvrnilo od nadaljnjih napadov.