Rafinerija nafte državnega podjetja Aramco naj bi bila tarča napada. Foto: EPA
Rafinerija nafte državnega podjetja Aramco naj bi bila tarča napada. Foto: EPA

Državna tiskovna agencija navaja, da sta bili tarči napada Abkaik, ki je največje črpališče nafte na svetu, in Hurais na vzhodu države, ki je od Riada oddaljen 150 kilometrov. Agencija pri tem ni navedla tipa brezpilotnega letala, poroča portal RT.

"Hvala Bogu, varno in na varnem ... Abkaik ni poškodovan," je tvitnil kraljevi svetovalec Turki Alalšik. Po družbenih omrežjih so se razširili posnetki požara in gostega črnega dima, ki se dviguje nad črpališčem. Nekateri uporabniki so zapisali, da so v črpališču podjetja Aramco okoli tretje ure zjutraj slišali strele in eksplozije, teh naj bi bilo slišati vsaj dvanajst.

Preiskava dogodka je že stekla

Čeprav savdske oblasti sprva niso hotele ugibati, kdo stoji za njimi, so zdaj odgovornost prevzeli hutijevski uporniki iz Jemna, ki so napovedali, da bodo svoje napade še okrepili.

V zadnjih mesecih so hutijevski uporniki iz sosednjega Jemna izvedli več napadov z raketami in brezpilotnimi letali na savdska letalska oporišča in druge tarče. Napade so utemeljevali kot maščevanje za letalsko obstreljevanje njihovih območij v Jemnu, za katerim stoji koalicija pod vodstvom Savdske Arabije.

Napad v Savdski Arabiji