Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sodišče je 5. februarja odločilo, da je pristojno za obravnavo primera, kar je izzvalo ostre kritike Izraela in ZDA, medtem ko so palestinske oblasti odločitev pozdravile.

"Odločitev, da odpremo preiskavo, sledi mukotrpni preliminarni preiskavi, ki jo je izvedel moj urad in ki je trajala skoraj pet let," je po poročanju Guardiana v izjavi za javnost dejala odhajajoča tožilka Fatou Bensouda. Gre za preiskavo dogodkov, ki so se zgodili po 13. juniju 2014.

"Nimamo nobene druge agende, kot da s profesionalno integriteto izpolnimo svoje dolžnosti, ki nam jih nalaga rimski statut," je pojasnila, ob tem pa dodala, da je zavrnila preiskavo dogodkov leta 2010, ko so izraelske sile ubile 10 turških aktivistov na ladji Mavi Marmara v Gazi. "V trenutni situaciji pa obstaja utemeljena osnova za nadaljevanje in obstaja več potencialnih primerov," je še dejala.

Fatou Bensouda, tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča. Foto: EPA
Fatou Bensouda, tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča. Foto: EPA

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po poročanju BBC-ja dejal, da je odločitev o odprtju preiskave "epitom antisemitizma in hipokrizije", in obljubil njeno izpodbijanje. "Država Izrael je nocoj tarča napada," je posvaril.

"Zaradi zločinov, ki so jih zagrešili voditelji izraelske okupacije zoper palestinske ljudi, ki je sistematična in široko delujoča, je ta preiskava potrebna in nujna," pa je odločitev komentiral palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki.

ZDA so zvečer sporočile, da odločno nasprotujejo preiskavi.

Decembra 2019 je tožilka dejala, da so bili "vojni zločini storjeni na Zahodnem bregu, med drugim v Vzhodnem Jeruzalemu in Gazi". Kot mogoče storilce je navedla izraelske obrambne sile in oborožene palestinske skupine, kot je Hamas.

Naslednji korak bo ugotavljanje, ali Izrael ali palestinske oblasti opravljajo lastne preiskave glede navedb in njihova ocena.

ICC ima pristojnost pregona obtoženih genocida, zločinov proti človeštvu in vojnih zločinih na ozemljih držav, ki so podpisnice Rimskega statuta. Izrael ni nikoli ratificiral Rimskega statusa, generalni sekretar Združenih narodov pa je leta 2015 sprejel pristop Palestincev.