Savdska Arabija in Iran sta diplomatske vezi prekinila leta 2016. Na fotografiji zastava Savdske Arabije. Foto: Reuters
Savdska Arabija in Iran sta diplomatske vezi prekinila leta 2016. Na fotografiji zastava Savdske Arabije. Foto: Reuters

S tem naj bi dosegla velik napredek v njunih večletnih prizadevanjih za normalizacijo razmer, potem ko sta državi leta 2016 prekinili diplomatske vezi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po pogovorih sta se Iran in Savdska Arabija dogovorila, da bosta v dveh mesecih obnovila diplomatske vezi ter znova odprla veleposlaništva," sta poročali uradni tiskovni agenciji obeh držav.

V izjavi so zapisali, da sporazum vključuje vzajemno potrditev spoštovanja suverenosti obeh držav in nevmešavanja v notranje zadeve.

Državi sta se tudi zahvalili Kitajski za gostovanje in podporo pri pogajanjih. Prav tako so se zahvalili Iraku, ki je od aprila 2021 gostil več krogov pogovorov med Iranom in Savdsko Arabijo. V Bagdadu so medtem že pozdravili današnji dogovor.

Kitajski visoki diplomat Vang Ji je dogovor označil za "zmago za dialog, zmago za mir". Po njegovih besedah bo Kitajska še naprej igrala "konstruktivno vlogo" v perečih vprašanjih po svetu in "pokazala odgovornost kot velika država". "Svet ni omejen zgolj na vprašanje Ukrajine," je dodal.

Biden omenjal Izrael

Ameriški predsednik Joe Biden je na vprašanje o dogovoru med Iranom in Savdsko Arabijo odgovoril: "Boljši odnosi med Izraelom in njegovimi arabskimi sosedami so boljši za vse."

Tiskovni predstavnik varnostnega sveta Bele hiše pa je dejal, da na splošno pozdravljajo vsa prizadevanja za končanje vojne v Jemnu in zmanjšanje napetosti na Bližnjem vzhodu.

Do zaostritve odnosov med Iranom in Savdsko Arabijo je prišlo leta 2016, ko so iranski protestniki zaradi usmrtitve spoštovanega šiitskega duhovnika Nimra Al Nimra napadli savdska diplomatska predstavništva, Savdska Arabija pa se je na napade odzvala s prekinitvijo diplomatskih vezi z Iranom.

Pretežno sunitska Savdska Arabija in pretežno šiitski Iran sicer podpirata nasprotujoči si strani v več spopadih, med drugim tudi v Jemnu, kjer Teheran podpira hutijevske upornike, Riad pa vojaško koalicijo, ki je na strani vlade.