Palestinski protestniki sežigajo slike izraelskega premierja Netanjahuja, ameriškega predsednika Trumpa in bahrajnskega kralja Kalida Al Halife. Foto: Reuters
Palestinski protestniki sežigajo slike izraelskega premierja Netanjahuja, ameriškega predsednika Trumpa in bahrajnskega kralja Kalida Al Halife. Foto: Reuters

"Vladarji Bahrajna bodo odslej sokrivci zločinov sionističnega režima, ki je grožnja varnosti za regijo in muslimanskemu svetu," iranska državna televizija prenaša sporočilo iranskega zunanjega ministrstva.

Turčija je sporočila, da bo dogovor zadal nov udarec prizadevanjem Palestincev. "Dogovor bo spodbudil Izrael k nadaljevanju nezakonitih praks do Palestine, ob tem pa tudi njegova prizadevanja, da bi okupacija palestinskih dežel postala trajna," so sporočili s turškega zunanjega ministrstva.

Palestinci medtem protestirajo proti dogovoru. V Gazi se je po poročanju Reutersa zbralo nekaj deset ljudi, ki so sežigali slike voditeljev ZDA, Izraela in Bahrajna. "Boriti se moramo proti virusu normalizacije in mu zapreti poti, da preprečimo razširjenje," se je izrazil predstavnik gibanja Hamas Maher Al Holy.

"Bahrajnski, izraelski in ameriški sporazum o normalizaciji odnosov je zdaj del širšega dogajanja v regiji. Ne gre za mir ne za odnose med državami. Priča smo ustvarjanju vojaškega zavezništva znotraj regije," je posvaril Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije Saeb Erekat.

Avgusta je Izrael sklenil dogovor o normalizaciji odnosov z Združenimi arabskimi emirati. Tudi takrat so posredovale ZDA, ki oba dogovora predstavljajo kot mirovna.

Sorodna novica Po ZAE-ju bo odnose z Izraelom normaliziral še Bahrajn

Trump: "Gre za novo dobo miru"

"Gre za novo dobo miru. Mir za mir. Gospodarstva za gospodarstvo. Dolga leta smo investirali v mir, zdaj pa bo mir investiral v nas," je ob oznanitvi v petek dejal Trump.

Bahrajn bo po Združenih arabskih emiratih šele četrta država, ki bo normalizirala odnose z Izraelom. Pred tem sta to storili le njegovi sosedi Egipt (1979) in Jordanija (1994).

Palestinci opozarjajo, da normalizacija z Izraelom slabi zgodovinsko vsearabsko stališče, da lahko le izraelski umik z zasedenih palestinskih ozemelj in priznanje palestinske državnosti omogočita normalne odnose Izraela z arabskimi državami. Izrael namreč od leta 1967 vojaško okupira palestinski Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gazo in ne dovoljuje vrnitve ali odškodnine za palestinske begunce, ki so bili leta 1946 izgnani z ozemlja današnjega Izraela.