Protest pred švedskim veleposlaništvom v Teheranu konec junija. Foto: Reuters
Protest pred švedskim veleposlaništvom v Teheranu konec junija. Foto: Reuters

Švedska policija je moškega prejšnji teden obtožila hujskanja proti etnični oziroma narodni skupini.

37-letni Salwan Momika, ki je pred nekaj leti iz Iraka pobegnil na Švedsko, je pred glavno mošejo v Stockholmu sežgal več strani Korana, kar mu je predhodno dovolila tamkajšnja policija.

Koran je zažgal ravno na dan, ko so muslimani začeli praznovanje enega svojih najpomembnejših praznikov, kurban bajrama.

Iranski zunanji minister Hosein Amirabdolahian je švedski vladi očital dodelitev dovoljenja za protest, na katerem je bil zažgan Koran.

V zadnjih mesecih je bilo na Švedskem več izgredov zaradi načrtov zažiganja Korana. Policija je nedavno sicer zavrnila dovoljenje za podobne proteste, sodišča pa so pozneje odločila, da morajo biti tovrstna dejanja dovoljenja v imenu svobode izražanja.

Amirabdolahian je dejal, da Teheran na Švedsko ne bo poslal novega veleposlanika, čeprav je bil že imenovan.

Iraško zunanje ministrstvo pa je švedsko zunanje ministrstvo zaprosilo za izročitev moškega, ki je zažgal Koran. Pravijo, da bi mu morali soditi v Bagdadu, ker gre za iraškega državljana.

Po zažigu Korana je tisoče iraških protestnikov napadlo švedsko veleposlaništvo v Iraku, k čemur jih je, kot poroča BBC, hujskal šiitski klerik Moktada Al Sadr. Veleposlaništvo so zapustili po 15 minutah.

Švedski premier Ulf Kristersson je obsodil napad na veleposlaništvo, a je dejal tudi, da je čas, da se Švedska zamisli nad svojo identiteto. Kot je dejal, "ni razloga za žaljenje drugih ljudi".

Organizacija islamskega sodelovanja je medtem članice pozvala, naj sprejmejo "enotne in kolektivne ukrepe" za zaustavitev zažiganja Koranov.

Več držav je po zažigu Korana odpoklicalo svoje veleposlanike na Švedskem, med njimi Maroko, Kuvajt, Jordanija in Združeni arabski emirati.

Incident je povzročil tudi jezo v Turčiji, pretežno muslimanski članici Nata, ki lahko blokira vstop Švedske v to vojaško zvezo.

Riad poklical švedskega veleposlanika na pogovor

Savdska Arabija je v nedeljo poklicala švedskega veleposlanika na pogovor in Švedsko pozvala, naj "preneha z dejanji, ki so v neposrednem nasprotju z mednarodnimi prizadevanji za širjenje vrednot strpnosti, zmernosti in zavračanja ekstremizma ter spodkopavajo medsebojno spoštljive odnose med narodi in državami", so danes poročali savdski državni mediji.

Savdska Arabija, kjer sta najsvetejša kraja muslimanske vere, Meka in Medina, je sicer že pred tem obsodila incident v švedski prestolnici.

Ogorčenje zaradi incidenta je izrazil tudi papež Frančišek. "Pravica do svobode izražanja se ne sme nikoli uporabiti kot izgovor za žaljenje drugih," je dejal v danes objavljenem pogovoru za časnik Al Itihad, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Vsako knjigo, ki jo določeni ljudje štejejo za sveto, je treba spoštovati – iz spoštovanja do tistih, ki v to verjamejo," je še dodal papež.