Par je zaplesal pred eno glavnih znamenitosti v Teheranu. Foto: Twitter
Par je zaplesal pred eno glavnih znamenitosti v Teheranu. Foto: Twitter

21-letno Astiadž Hakiki in njenega 22-letnega zaročenca Amirja Mohamada Ahmadija so aretirali na začetku novembra, kmalu po tistem, ko sta objavila videoposnetek svojega plesa pred stolpom Azadi. Hakiki med plesom ni nosila naglavne rute hidžab. Ženskam v Iranu pa prav tako ni dovoljeno plesati v javnosti.

Zakonca, ki sta sicer priljubljena blogerja na Instagramu, sta bila obsojena zaradi "spodbujanja korupcije in javne prostitucije ter zbiranja z namenom oviranja nacionalne varnosti", je sporočila agencija za človekove pravice Hrana s sedežem v ZDA.

Sodišče je par obsodilo na deset let in šest mesecev zapora ter jima izreklo dvoletno prepoved uporabe spleta in zapustitve države. Hakiki je po navedbah agencije za človekove pravice zdaj že v zloglasnem ženskem zaporu.

Obsodba plesnega para je bila izrečena v času, ko Iran pretresajo množični protivladni protesti. Ti so izbruhnili, potem ko je septembra v policijskem pridržanju umrla Kurdinja Mahsa Amini. Agencija Hrana poroča, da je od začetka protestov umrlo najmanj 527 ljudi. Skupno naj bi bilo aretiranih skoraj 20.000 ljudi, več kot sto je bilo obsojenih na smrt, štiri ljudi pa so oblasti že usmrtile.